Hoe word je een sociale onderneming?

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de sociale impact die zij kunnen maken op de maatschappij. Een sociale onderneming onderscheidt zich door de maatschappij voorop te stellen en winst niet als het belangrijkste doel te zien. In deze gids bespreken we hoe je zelf een sociale onderneming kunt starten en succesvol kunt uitbouwen.

Lees meer over sociaal ondernemen.

Hoe start je een sociale onderneming?

Schrijf je maatschappelijke missie op

Wat ligt jou aan het hart? Wat is de reden dat je een sociale onderneming wilt starten? En welk probleem wil je oplossen? Dat kan het verbeteren van het onderwijs zijn, maar ook het aanpakken van armoede. Deze missie vormt het hart van je onderneming.

Kies een passend bedrijfsmodel

Ook als sociale onderneming heb je keuzes in bedrijfsmodellen. De keuze is afhankelijk van hoe je je financiën wilt regelen. De bekendste modellen zijn:

  • Non-profit model;

  • Hybride model;

  • Commercieel model met sociale impact (je herinvesteert een groot deel van je winst in maatschappelijke doelen).

Kies een juridische structuur

De rechtsvorm voor je onderneming is minstens zo belangrijk. De rechtsvorm bepaalt welke verplichtingen je hebt, en welke fiscale voordelen voor je gelden.

Je hebt verschillende opties, zoals:

  • Stichting

  • Coöperatie

  • B.V. met sociaal karakter

Zorg voor een duurzaam, financieel model

Bouw je bedrijf om door investeerders te zoeken. Crowdfunding, leningen, donaties. Maar let op. Ook als sociale onderneming moet je uiteindelijk zelfvoorzienend kunnen zijn, zonder afhankelijk te zijn van subsidies of donaties dus.

Meet je impact

Staat je bedrijf stevig? Zorg dan dat je je impact meet. Niet alleen omdat je zo ontdekt of je op de goede weg bent, maar ook om investeerders te overtuigen van je toegevoegde waarde.

Welke subsidies kun je krijgen als sociale onderneming?

Als steuntje in de rug is het mogelijk subsidies aan te vragen voor je sociale onderneming. Welke subsidies dat zijn, is onder andere afhankelijk van je rechtsvorm en branche. De subsidie- en financieringswijzer van het RVO helpt je verder.

Ondersteuning van WSD

Wij geloven in een maatschappij waarin iedereen kan meedoen, ook als je een afstand hebt tot de arbeidsmarkt. Wij helpen jou, en mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk. Samen maken we jouw organisatie inclusiever.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Voorwaarden voor het creëren van een beschutte werkplaats

Voor een persoon met afstand tot de arbeidsmarkt is niet iedere werkplek geschikt. Zij hebben behoefte aan meer ondersteuning of extra voorzieningen om hun werk goed uit te kunnen voeren. Een werkplek die deze extra’s biedt, met werkzaamheden die bij de capaciteiten van de persoon passen, noemen we een beschutte werkplek of sociale werkplek.

De voordelen van het uitbesteden van assemblage

Hoe mooi is het als je de maatschappij kunt helpen door moeilijk te vullen werk, zoals assemblage, uit te besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Het uitbesteden van assemblage is in een tijd waarin bedrijven de balans moeten vinden tussen kosten besparen en efficiënt groeien een interessante keuze. In dit artikel duiken we in de voordelen die montage- en product assemblage uitbesteden met zich meebrengen.