Geschikte banen voor mensen met autisme

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar getalenteerde individuen die van toegevoegde waarde zijn voor je team. Mensen met autisme kunnen een waardevolle aanwinst zijn voor je bedrijf, maar het kan een uitdaging zijn om te begrijpen hoe je ze het beste kunt ondersteunen en inzetten.

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed kan hebben op hoe mensen communiceren, sociale interacties aangaan en prikkels verwerken. In dit artikel vertellen we je meer over geschikte banen voor mensen met autisme, waar je rekening mee moet houden en hoe je kunt profiteren van hun unieke vaardigheden.

Kenmerken van autisme

Autisme kan zich op verschillende manieren uiten. Het is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op hoe mensen communiceren, omgaan met anderen en de wereld om hen heen begrijpen. Mensen met autisme hebben vaak sterke interesses en talenten op specifieke gebieden. Daarnaast hebben ze een unieke manier van denken en problemen oplossen. Op het gebied van werk bestaan er veel vooroordelen over welke banen mensen met autisme kunnen uitvoeren, zoals dat ze het beste in de ICT kunnen gaan werken of dat alle mensen met autisme van routinematig werk houden. Maar niks is minder waar. Vaak hebben mensen met autisme juist specifieke talenten en vaardigheden die voor jouw bedrijf heel waardevol kunnen zijn. Denk hierbij aan:

  • Technisch inzicht

  • Goede focus op één taak

  • Oog voor detail

  • Nauwkeurig werken

  • Sterk analytisch denkvermogen.

Onwetendheid over autisme bij werkgevers

Ondanks de groeiende bewustwording van autisme in de samenleving, blijft er vaak nog veel onbegrip en onwetendheid bij werkgevers. Bij veel ondernemers roept autisme nog een hoop vragen op. Welke baan past bij iemand met autisme? En hoeveel uur mag iemand met autisme werken? Deze onwetendheid kan leiden tot misverstanden over de capaciteiten van mensen met autisme en tot gemiste kansen op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat slechts 29% van de mensen met autisme een reguliere baan heeft. Een veel te laag percentage natuurlijk. Het is belangrijk dat je je als werkgever bewust bent van de diversiteit binnen de autismespectrumstoornis en open staat voor het benutten van de unieke vaardigheden van mensen met autisme.

Aangepast werk voor mensen met autisme

Er is niet één bepaald soort werk dat past bij mensen met autisme. Er zijn in alle sectoren mogelijkheden. Veel mensen met autisme hebben baat bij een baan die structuur biedt, weinig sociale interactie vereist en waarin ze hun specifieke interesse en vaardigheden kunnen benutten. Enkele voorbeelden van geschikte banen zijn softwareontwikkelaar, data-analist, boekhouder, grafisch ontwerper, tekenaar of een muziekgerelateerde baan. Het belangrijkste is dat de baan past bij de specifieke kwaliteiten, en dat is voor iedere persoon anders.

Hoe gaan we hier bij WSD mee om?

WSD heeft jarenlange ervaring in het zoeken en vinden van passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder mensen met autisme. Samen kijken we naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf, zorgen we voor de juiste begeleiding en geven we advies op maat. Op deze manier doorloop jij de juiste stappen om een inclusieve werkplek te creëren.

Tips voor werkgevers en collega’s die werken met mensen met autisme

  • Leer elkaar kennen

Autisme uit zich bij iedereen anders en niet altijd zichtbaar. Leer jouw medewerker(s) met autisme kennen en voer een open gesprek. Stel vragen om erachter te komen wat de beste werkwijze is.

  • Maak de nodige aanpassingen

Kleine aanpassingen op het gebied van communicatie, werkzaamheden of structuur kunnen een wereld van verschil maken. Bijvoorbeeld het bieden van een rustige werkplek, aanpassingen van het takenpakket en ondersteuning bij het maken van een planning.

  • Vraag naar behoeften

Iemand met autisme zal niet altijd zelf beginnen over wat hij of zij nodig heeft. Vraag dus vooral door, zodat eventuele moeilijkheden opgelost kunnen worden. Wees ook flexibel en begripvol bij veranderingen in routines of onverwachte situaties.

  • Zorg voor duidelijke communicatie

Train collega’s over autisme en stimuleer een werkplek met respect en acceptatie. Hoe ga je goed om met autisme op de werkvloer? Door duidelijk te communiceren weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat er van elkaar verwacht wordt.

Het aannemen van mensen met autisme biedt dus verschillende voordelen voor jou als ondernemer. Waaronder unieke vaardigheden en talenten, diversiteit in het team en het bevorderen van een inclusieve werkomgeving. Door geschikte banen te creëren voor mensen met autisme, kunnen ze hun talenten écht benutten en een waardevolle bijdrage leveren aan jouw bedrijf. Wil je meer weten over de mogelijkheden om mensen met autisme een werkplek te bieden? De experts van WSD denken graag met je mee!

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Expositie: WSD'ers aan het woord

Wat als je steeds moeite hebt om passend werk te vinden, of een baan hebt maar het tempo niet kunt bijhouden? Voor veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit herkenbare uitdagingen. Toch kan passend werk nieuwe kansen en perspectief bieden. In de expositie WSD’ers aan het Woord delen WSD-medewerkers hun persoonlijke verhalen: hoe zijn zij, ondanks obstakels, aan hun plek op de arbeidsmarkt gekomen, en welke veranderingen heeft dit teweeggebracht?

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.