Wat betekent een afstand tot de arbeidsmarkt?
Een baan vinden en zonder moeite aan de slag gaan, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat wordt genoemd. Zij zijn gemotiveerd om te werken, maar komen niet of lastig in aanmerking voor een reguliere baan. Dit kan gebeuren door langdurige werkloosheid, maar ook door een trauma, een taalbarrière of door dingen die gebeurd zijn in het verleden.
Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans bieden binnen je bedrijf is een nobel gebaar. Let wel dat de kans bestaat dat je (kleine) aanpassingen moet doen binnen je organisatie, denk aan:
Het aanbieden van specifieke trainingen.
Het creëren van een veilige en inclusieve werkomgeving.
Het ontwikkelen van taken die aansluiten bij hun talenten en mogelijkheden.
Lees hier alle voorwaarden voor het creëren van een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Daar staan veel voordelen tegenover. Veel werkgevers ervaren dat het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leidt tot hogere motivatie en loyaliteit binnen het team. Ook kun je profiteren van subsidies.
Subsidies voor werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Als je besluit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte te bieden zich binnen jouw organisatie te ontplooien, kun je profiteren van subsidies. Welke dit zijn, is afhankelijk van onder andere je rechtsvorm en branche. De subsidie- en financieringswijzer van het RVO helpt je verder.
Samen werken aan kansen
Het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat verder dan het invullen van een vacature. Het is een stap naar een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Door samenwerking tussen werkgevers, overheid en maatschappelijke organisaties creëren we duurzame kansen voor iedereen.
Ben je benieuwd hoe je organisatie kan bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt? Neem contact op en ontdek wat mogelijk is.