Voorwaarden voor het creëren van een beschutte werkplaats

Voor een persoon met afstand tot de arbeidsmarkt is niet iedere werkplek geschikt. Zij hebben behoefte aan meer ondersteuning of extra voorzieningen om hun werk goed uit te kunnen voeren. Een werkplek die deze extra’s biedt, met werkzaamheden die bij de capaciteiten van de persoon passen, noemen we een beschutte werkplek of sociale werkplek.

Wat is een beschutte werkplaats?

Een beschutte werkplaats is een plek waar mensen werken die door een beperking niet in een gewone baan kunnen functioneren. Ze hebben extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld omdat ze minder snel werken, fysieke aanpassingen nodig hebben of meer begeleiding willen bij hun taken. In een beschutte werkplaats worden de werkzaamheden en de omgeving speciaal aangepast aan wat zij wél kunnen doen.

Het idee achter een beschutte werkplek is dat iedereen, ook met een beperking, een kans krijgt om te werken. Hier kunnen ze op hun eigen tempo en met de juiste begeleiding toch een bijdrage leveren, zonder de druk van een normale werkplek.

Hoe is een beschutte werkplek geregeld?

Beschut werk komt voort uit de Participatiewet. Als een persoon beschut werk doet, doet hij dat dus altijd in dienstverband. Werkzaamheden zonder dienstverband, zoals vrijwilligerswerk of arbeidsmatige dagbesteding, worden niet gezien als beschut werk. Werknemers in beschut werk ontvangen dus altijd salaris, minimaal het wettelijk minimumloon. De werkgever kan vaak loonkostensubsidie krijgen van de gemeente, of loondispensatie van het UWV voor Wajongers. Daarnaast is de werknemer gedekt door de no-riskpolis.

Voorbeelden van een beschutte werkplaats

In een beschutte werkplaats wordt vaak werk gedaan dat iets eenvoudiger, maar zeker ook belangrijk is. Denk aan inpakwerk, productiewerk of lichte montage. Soms worden er ook diensten geleverd, zoals groenvoorziening of schoonmaakwerk. De werkzaamheden zijn zo ontworpen dat iedereen, afhankelijk van zijn of haar capaciteiten, kan meedoen en een waardevolle bijdrage kan leveren.

Beschut werk in jouw bedrijf?

Wil jij en je bedrijf mensen met een beperking een werkplek aanbieden? Dan kun je in samenspraak met de gemeente een ‘beschut werkgever’ worden. De gemeente bepaalt namelijk wat wel of niet een beschutte werkplek is. Vaak kiezen zij voor een aan de gemeente gelieerde organisatie zoals een sociaal ontwikkelbedrijf. Maar ook reguliere werkgevers of de gemeente zelf bieden regelmatig uitkomst.

Om als ‘beschut werkgever’ een beschutte werkplaats aan te kunnen bieden, is het mogelijk dat je aanpassingen moet doen aan de werkplek. Dit is afhankelijk van de situatie van de werknemer.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Hoe word je een sociale onderneming?

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de sociale impact die zij kunnen maken op de maatschappij. Een sociale onderneming onderscheidt zich door de maatschappij voorop te stellen en winst niet als het belangrijkste doel te zien. In deze gids bespreken we hoe je zelf een sociale onderneming kunt starten en succesvol kunt uitbouwen.

De voordelen van het uitbesteden van assemblage

Hoe mooi is het als je de maatschappij kunt helpen door moeilijk te vullen werk, zoals assemblage, uit te besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Het uitbesteden van assemblage is in een tijd waarin bedrijven de balans moeten vinden tussen kosten besparen en efficiënt groeien een interessante keuze. In dit artikel duiken we in de voordelen die montage- en product assemblage uitbesteden met zich meebrengen.