Leerwerktraject

Sed ullamcorper accumsan faucibus. Cras vitae elit quis nibh varius maximus. Nullam id dui et nisi feugiat blandit. Vestibulum luctus porttitor sem, eu scelerisque enim tempor non. Vestibulum massa massa, semper eget lacus in, ultricies malesuada enim. Suspendisse orci dolor, pellentesque et quam et, feugiat posuere lorem. Nunc et faucibus quam, in lacinia sapien.

Social return is het door de overheid en semi-overheid stellen van sociale inkoopvoorwaarden aan de opdrachtnemer met als doel werkgelegenheid te bevorderen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het Adviespunt Social Return is een initiatief van WSD. Het Adviespunt adviseert overheid, semi-overheid en bedrijven die een professioneel inkoopbeleid voeren met betrekking tot het toepassen van social return. Na gunning ondersteunt zij opdrachtnemers bij de invulling van social return. Daarnaast stimuleert het Adviespunt Social Return nieuwe, innovatieve samen­werkingsvormen om invulling te geven aan de social returndoelstellingen.

Wilt u tijdens uw aanbestedingstraject(en) gebruik maken van de expertise van het Adviespunt, neem dan contact op. Het Adviespunt kan u optimaal ondersteunen.

Andere onderwerpen

Doelgroepregister

In het doelgroepregister zijn mensen opgenomen die vanwege een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap moeite hebben met het vinden van een baan. Ze vallen onder de banenafspraak: een akkoord tussen het kabinet, werkgevers en werknemers om meer banen te creëren voor mensen met een beperking. Wat het doelgroepregister kan betekenen voor werkgevers lees je op deze pagina.

Social return

Social return draait om het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Provincies, gemeenten en waterschappen zijn overheidsorganisaties met een grote inkoopkracht. Zij mogen bijzondere voorwaarden koppelen aan hun inkoopbeleid, zo lang die voorwaarden een maatschappelijk doel dienen. Wint een bedrijf een aanbesteding van de overheid, dan kan in het contract worden opgenomen dat een gedeelte van de opdracht wordt uitgevoerd met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Participatiewet

Vanaf 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Deze wet vervangt de bijstand, sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de Participatiewet is dat er meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan bij reguliere werkgevers.