Toch een echte baan voor Mitchel ondanks de stijging in jeugdwerkloosheid door corona
Door de coronacrisis is het voor jongeren lastig om werk te vinden. Vooral voor jongeren met minder kansen, bijvoorbeeld omdat zij een beperking of geen diploma hebben. Zoals de achttienjarige Mitchel van Doorn. Mitchel had nooit gedacht aan ‘werken in het groen’ maar het bevalt hem ontzettend goed in de groenploeg in Best. Dit was een enorme opluchting voor zijn ouders. Mitchel is de vijfhonderdste medewerker die via de Participatiewet aan het werk gaat bij sociaal werkbedrijf WSD.
Jongeren met minder kansen
Niet alle jongeren gaat het even makkelijk af om een baan te vinden, zoals kwetsbare schoolverlaters en jongeren zonder startkwalificatie. Dit zijn leerlingen uit het voortgezet speciaal- en praktijkonderwijs en jongeren die voortijdig schoolverlaten. Zij maken minder kans op de arbeidsmarkt door een beperking of omdat zij geen passende opleiding hebben afgerond. Tijdens de coronacrisis zijn de baankansen voor deze groep jongeren nog verder gedaald.
Lastig om een stageplek te vinden
Mitchel heeft autisme, dyslexie, is slechthorend en slechtziend, en heeft automatiseringsproblemen. Hij ging naar het voortgezet speciaal onderwijs De Berkenschutse in Heeze. De school helpt leerlingen met het vinden van een stageplek zodat zij werkervaring kunnen opdoen. Maar door corona was het erg lastig om een stageplek te vinden voor Mitchel.

Hier hadden we nooit aan gedacht
Na lang zoeken kwam er gelukkig een stageplek op zijn pad bij sociaal werkbedrijf WSD. In januari begon Mitchel met zijn stage waar hij samen met zijn collega’s zorgt dat het groen in de openbare ruimte van Best er netjes uitziet.
Mitchel’s vader, Ingolf van Doorn, vertelt: “Er staat een keet van de groenploeg bij ons voor de deur maar toch hadden we nooit gedacht dat dit iets voor Mitchel kon zijn. En nu bevalt het hem bijzonder goed! Vooral de variatie in de werkzaamheden vindt Mitchel leuk. Maar het meest belangrijk is dat hij het gevoel heeft dat hij zichzelf mag zijn.”
Opluchting
Ingolf heeft zich als vader flink zorgen gemaakt: “Het is een enorme opluchting dat hij bij WSD aan de slag kon. Anders zou hij alleen naar de dagbesteding kunnen óf zelfs thuis komen te zitten. En dan gaat het helemaal mis, want Mitchel heeft structuur nodig.”
Een echte baan via de Participatiewet
Mitchel’s stage verliep zo succesvol dat hij een contract kreeg aangeboden van 32 uur bij WSD. Daarmee is hij de vijfhonderdste medewerker die aan het werk gaat via de Participatiewet bij WSD.
“De Participatiewet is er om talenten te laten opbloeien van mensen die een steuntje in de rug nodig hebben op de arbeidsmarkt. Bij WSD komen er elk jaar nieuwe medewerkers via de Participatiewet, en zijn er medewerkers die vanuit WSD aan de slag gaan bij reguliere werkgevers”, vertelt Marc Christiaens, Directeur Werk bij WSD.

Verrassing
In augustus werd Mitchel verrast met een persoonlijk bezoek door Marc Christiaens, Directeur Werk bij WSD. Samen ondertekenden zij officieel zijn contract. Ook zijn ouders, collega’s uit de groenploeg en voorman zaten in het verrassingscomité. Om het te vieren werd iedereen getrakteerd op een verukkelijke slagroomtaart en een high tea bij Grand Café De Bank in Best. Aan de lach en ogen van Mitchel was te zien dat dit alles een grote indruk op hem maakte.
Bekijk bovenaan deze pagina ook de video.
Zoveel meer dan werk
Zijn vader en stiefmoeder vertellen: “Voor Mitchel betekent deze baan dat hij kan sparen en misschien zelfstandig kan gaan wonen over een tijdje. Maar we zien hem ook opbloeien in zijn contacten. Zo gaat Mitchel dit weekend met zijn collega’s naar een stripspeciaalzaak in Eindhoven. We waren verrast, want Mitchel gaat vrijwel nooit wat met anderen doen. Zijn wereldje is vrij klein. Dus we zijn blij dat hij zich zo op zijn gemak voelt met zijn collega’s en zelfs wat leuks gaat doen in het weekend.”
Toekomstplaatje
Voorlopig wil Mitchel bij WSD blijven werken in de groenploeg, want dit bevalt hem goed. In zijn vrije tijd maakt hij graag foto’s. Trots overhandigt hij zijn eigen visitekaartje als fotograaf: “Ik vind het heel leuk om de natuur en mensen te fotograferen. En alles van mijn spiegelreflexcamera en fotografie te leren. Ik hoop dat ik dat vaker kan doen, bijvoorbeeld op een event bij WSD.”
Laatste nieuwsberichten
Judith Robben, manager dienstverlening, WSD: “Ontwikkeling is een woord dat we bij WSD graag met hoofdletters schrijven. Het ontwikkelen van mensen en ze zo hoog mogelijk laten klimmen op de re-integratieladder zit in ons DNA. Om ze daar te laten komen is maatwerk nodig. Alle inwoners die de gemeenten bij WSD aanmelden, krijgen in een tijdsbestek van twee tot soms drie jaar volop ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."
“Nederland is mooi, mooi, mooi!”, glundert Fatima Maho als ze vertelt over haar verblijf in ons land. Iets meer dan twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Nederland en vond ze met haar gezin een fijne woning in Nuenen. Fatima’s landgenoot Sherzad Sheibo woont al bijna vier jaar met veel plezier in Best. Samen volgen ze met andere cursisten NT2-lessen bij WSD, Annemarie Straatsma is hun docent. “Ik bewonder de veerkracht van mijn cursisten.”
De bedrijfskantine van Reinier van Arkel aan de Bethaniëstraat in ’s-Hertogenbosch is het domein van Matthijs Suijk. Drie jaar geleden verruilde hij zijn job in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel voor een horecabaan met meer zelfstandigheid. “Ik draag veel verantwoordelijkheden en dat vind ik fijn.”
