Sinds 1 januari 2024 beheert WSD de milieustraat in Oisterwijk. Medewerkers van WSD begeleiden inwoners bij het afgeven en ter plekke scheiden van hun afval. Nu gaat dat nog op de manier zoals iedereen dat gewend is. Er is de wens om van de milieustraat een grondstoffenplein te maken: een plek waar afval- en reststromen dusdanig gescheiden zijn dat het nieuwe grondstoffen worden en dat de hoeveelheid restafval minimaal is.

Dat WSD een milieustraat beheert is geen onlogische keuze. Dit werk voert WSD al uit op verschillende milieustraten in de regio, waaronder in Best en Sint-Oedenrode. WSD heeft hierdoor ervaring om het werk op de milieustraat efficiënt te organiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de intensieve begeleiding van de werkbegeleider kunnen we veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van de medewerkers. Hierdoor krijgen de medewerkers de mogelijkheid om door te stromen naar een andere werkplek.

Stap voor stap duurzamer voor mens en milieu

Teamleider Dries Mattheeuwse is bij het beheer van de milieustraat betrokken. ‘De milieustraat is een mooie combinatie van het verduurzamen van de gemeente en het bieden van werkplekken voor mensen die nu nog een uitkering hebben. WSD heeft in beiden goede kennis en ervaring’.

Op de milieustraat in Oisterwijk is nog veel werk te verzetten. Het eerste wat we nu aan het doen zijn, is de bemensing op orde brengen en een eerste verbeterslag maken met het scheiden van afval. Daarna kunnen we onze medewerkers verder opleiden zodat ze veilig en vakbekwaam werken op de milieustraat.

Drie doelen

Bij het beheren van de milieustraat heeft WSD duidelijke doelen:

  • mensen ontwikkelen en opleiden en het werk leren in de praktijk zodat ze door kunnen stromen naar een werkplek buiten WSD
  • het organiseren van de afvalstromen zodat restafval afneemt, meer grondstoffen overblijven en rendement van de grondstofstromen optimaal is
  • een mooie en interessante leerwerkplek aanbieden, zodat ontzorgen van de gemeente omdat mensen met een uitkering bij de milieustraat aan het werk kunnen en zich kunnen ontwikkelen

Lokaal op maat

Voor de doorontwikkeling naar een grondstoffenplein is WSD een van de betrokken partners van de gemeente Oisterwijk. De ervaringen die het sociale ontwikkelbedrijf al in Sint-Oedenrode heeft, neemt ze mee. En daarnaast blijft het afstemmen op de lokale situatie want we weten uit ervaring dat elke gemeente anders is. En dat vraagt om maatwerk.

Terug naar overzicht

Laatste nieuwsberichten

Neem contact op met Marja

Judith Robben, manager dienstverlening, WSD: “Ontwikkeling is een woord dat we bij WSD graag met hoofdletters schrijven. Het ontwikkelen van mensen en ze zo hoog mogelijk laten klimmen op de re-integratieladder zit in ons DNA. Om ze daar te laten komen is maatwerk nodig. Alle inwoners die de gemeenten bij WSD aanmelden, krijgen in een tijdsbestek van twee tot soms drie jaar volop ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."

“Nederland is mooi, mooi, mooi!”, glundert Fatima Maho als ze vertelt over haar verblijf in ons land. Iets meer dan twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Nederland en vond ze met haar gezin een fijne woning in Nuenen. Fatima’s landgenoot Sherzad Sheibo woont al bijna vier jaar met veel plezier in Best. Samen volgen ze met andere cursisten NT2-lessen bij WSD, Annemarie Straatsma is hun docent. “Ik bewonder de veerkracht van mijn cursisten.”

WSD-initiatieven

Talentvol
Adviespunt Social Return
De Schoonmaak Coöperatie
Het Goed
AANtWERK
WOP
WSD professionals in mensenwerk