'Opgeven staat niet in mijn woordenboek'

De bedrijfskantine van Reinier van Arkel aan de Bethaniëstraat in ’s-Hertogenbosch is het domein van Matthijs Suijk. Drie jaar geleden verruilde hij zijn job in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel voor een horecabaan met meer zelfstandigheid. “Ik draag veel verantwoordelijkheden en dat vind ik fijn.”

De bedrijfskantine van Reinier van Arkel aan de Bethaniëstraat in ’s-Hertogenbosch is het domein van Matthijs Suijk. Drie jaar geleden verruilde hij zijn job in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel voor een horecabaan met meer zelfstandigheid. “Ik draag veel verantwoordelijkheden en dat vind ik fijn.”

“Ik ben supertevreden op mijn werkplek”, steekt Matthijs enthousiast van wal. De in Palembang (Indonesië) geboren Bosschenaar geniet elke dag als hij de handen uit de mouwen kan steken bij Reinier van Arkel in zijn woonplaats. ,,Mijn takenpakket is omvangrijk. Ik verzorg lunches en werk mee bij de bereiding van soep, broodjes en salades. Daarnaast houd ik het magazijn op orde en beheer ik alle koffieautomaten. Als er vergaderingen of evenementen gepland zijn, zorg ik ervoor dat de zalen gereed zijn.”

Niet aangeboren hersenletsel
Meer dan twintig jaar geleden zorgden een verkeersongeval en een bedrijfsongeluk ervoor dat Matthijs’ leven op z’n kop werd gezet. “Ik had kort daarvoor mijn middelbare schoolopleiding afgerond op het Pierson College in ’s-Hertogenbosch en het Titus Brandsma Lyceum in Oss en was net aan het werk”, blikt hij terug. Beide ongevallen zorgden ervoor dat Matthijs niet aangeboren hersenletsel heeft en geen reguliere arbeid kan verrichten. “Ik kreeg een SW-indicatie en ben dankzij WSD weer aan het werk gegaan. Opgeven staat niet in woordenboek.”

Dat de horeca ooit op zijn pad zou komen, was toen nog niet bekend. “Ik ben begonnen op de productieafdeling van WSD”, zegt Matthijs. “Met mijn consulent heb ik destijds verkend welke werkzaamheden het beste bij mij zouden passen. Ik werd gedetacheerd bij verschillende bedrijven, zoals Ricoh en VDL, waar ik vooral administratieve werkzaamheden verrichtte. Op een gegeven moment heb ik het roer omgegooid en heb ik me volledig op de horeca gestort.”

Matthijs behaalde meerdere diploma’s en ging aan het werk in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel. “Op die plek leerde ik alle veel voorkomende horecawerkzaamheden en ontdekte ik dat dit bij mij past. Drie jaar geleden heb ik de stap naar Reinier van Arkel gezet omdat ik daar veel zelfstandiger kan werken en meer verantwoordelijkheden draag. Ik voel me er helemaal thuis.”

Reservist en drummer
Opvallend is dat Matthijs naast zijn baan als kantinemedewerker ook al vele jaren reservist is bij het Ministerie van Defensie. “Ik maak deel uit van een medisch bataljon dat in extreme situaties oproepbaar is”, legt hij uit. “Naast gecertificeerd EHBO’er ben ik ook opgeleid om combat first aid te kunnen verlenen. Dat betekent dat ik slachtoffers van oorlogsgeweld kan verplegen. Die opleiding is trouwens ooit van pas gekomen toen een collega in de keuken een diepe snijwond opliep. Ik heb meteen eerste hulp verleend.”

In zijn vrije tijd is Matthijs gepassioneerd drummer in een heavymetalband, die al meerdere grote shows in binnen- en buitenland achter de rug heeft en mikt op een optreden in Tivoli Vredenburg in Utrecht. “Ik heb me als drummer ooit opgegeven voor WSD Got Talent en kreeg tijdens de viering van 65 jaar WSD in Best de kans om voor mijn collega’s op te treden”, glundert hij. “Ik heb als gastdrummer meegespeeld toen de coverband The Recipe de hit ‘Enter Sandman’ van Metallica vertolkte. Lachend: “Daarnaast heb ik iedereen wakker geschud met een vette drumsolo van drie minuten.”

Niet te zwaar belast
In de toekomst hoopt Matthijs weer wat vaker drumlessen te kunnen geven. Nu richt hij zich vooral op zijn baan als zelfstandig kantinemedewerker bij Reinier van Arkel. “Momenteel heb ik een werkweek van 16 uur en dat sluit prima aan bij mijn mogelijkheden. De uren zijn prettig verdeeld over de week, het werk is afwisselend en ik word niet te zwaar belast. En dat ik in de horeca ben gaan werken, vind ik eigenlijk best bijzonder. Ik ben ooit in het diepe gesprongen en voel me nu als een vis in het water.”

Terug naar overzicht

Laatste nieuwsberichten

Sinds 1 januari 2024 beheert WSD de milieustraat in Oisterwijk. Medewerkers van WSD begeleiden inwoners bij het afgeven en ter plekke scheiden van hun afval. Nu gaat dat nog op de manier zoals iedereen dat gewend is. Er is de wens om van de milieustraat een grondstoffenplein te maken: een plek waar afval- en reststromen dusdanig gescheiden zijn dat het nieuwe grondstoffen worden en dat de hoeveelheid restafval minimaal is.

Neem contact op met Marja

Judith Robben, manager dienstverlening, WSD: “Ontwikkeling is een woord dat we bij WSD graag met hoofdletters schrijven. Het ontwikkelen van mensen en ze zo hoog mogelijk laten klimmen op de re-integratieladder zit in ons DNA. Om ze daar te laten komen is maatwerk nodig. Alle inwoners die de gemeenten bij WSD aanmelden, krijgen in een tijdsbestek van twee tot soms drie jaar volop ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."

WSD-initiatieven

Talentvol
Adviespunt Social Return
De Schoonmaak Coöperatie
Het Goed
AANtWERK
WOP
WSD professionals in mensenwerk