Gemeenten spannen zich in voor Tozo ondernemers zonder werk
De gemeenten Son en Breugel, Best, Oirschot en Nuenen hebben samen met sociaal werkbedrijf WSD en Dienst Dommelvallei een aanpak ontwikkeld voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis geen of minder werk hebben. Doel is om deze ondernemers te begeleiden in het voortzetten van de onderneming of om samen te zoeken naar werk in loondienst, zodat ze niet in de bijstand terechtkomen.
Zelfstandig ondernemers die in financiële problemen zijn gekomen, konden aanspraak maken op de Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Vanaf juni is een tweede Tozo-regeling opengesteld voor de periode tot oktober. Als deze regeling ophoudt te bestaan, komen ondernemers, die aan het einde van de regeling nog onvoldoende inkomen hebben, mogelijk in de gemeentelijke bijstand.
Aan het werk blijven
Wethouder van Liempd van Son en Breugel namens de vier gemeenten: “We willen natuurlijk dat mensen aan het werk blijven en voorkomen dat ze door deze coronacrisis in de bijstand komen. Daarom ben ik er trots op dat wij, samen met onze buurgemeenten, Dienst Dommelvallei en WSD in korte tijd deze aanpak hebben ontwikkeld waarin we maatwerk bieden voor de ondernemer in nood. Een unieke prestatie omdat juist in deze tijd onze gemeentelijke diensten enorm onder druk staan door de vele aanvragen voor inkomenssteun”.
Persoonlijke begeleiding
Medewerkers van de gemeenten gaan met de getroffen ondernemers in gesprek over de toekomst. Samen bekijken ze welke begeleiding daarbij nodig is. Met deze maatwerkoplossing hopen gemeenten een toename van het aantal bijstandsaanvragen te voorkomen. Ondernemers kunnen via de website van de deelnemende gemeenten een aanvraag doen voor de nieuwe Tozo-regeling. Zij worden dan benaderd voor de aanpak.
Laatste nieuwsberichten
Judith Robben, manager dienstverlening, WSD: “Ontwikkeling is een woord dat we bij WSD graag met hoofdletters schrijven. Het ontwikkelen van mensen en ze zo hoog mogelijk laten klimmen op de re-integratieladder zit in ons DNA. Om ze daar te laten komen is maatwerk nodig. Alle inwoners die de gemeenten bij WSD aanmelden, krijgen in een tijdsbestek van twee tot soms drie jaar volop ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."
“Nederland is mooi, mooi, mooi!”, glundert Fatima Maho als ze vertelt over haar verblijf in ons land. Iets meer dan twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Nederland en vond ze met haar gezin een fijne woning in Nuenen. Fatima’s landgenoot Sherzad Sheibo woont al bijna vier jaar met veel plezier in Best. Samen volgen ze met andere cursisten NT2-lessen bij WSD, Annemarie Straatsma is hun docent. “Ik bewonder de veerkracht van mijn cursisten.”
De bedrijfskantine van Reinier van Arkel aan de Bethaniëstraat in ’s-Hertogenbosch is het domein van Matthijs Suijk. Drie jaar geleden verruilde hij zijn job in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel voor een horecabaan met meer zelfstandigheid. “Ik draag veel verantwoordelijkheden en dat vind ik fijn.”
