Gemeenten kiezen voor Z-route

Alle negen gemeenten die aangesloten zijn bij WSD kiezen er voor om de Z-route uit te laten voeren door WSD. De Z-route, ook wel zelfredzaamheidsroute genoemd, richt zich op inburgeraars met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor veel deelnemers van de Z-route zal zelfredzaamheid het maximaal haalbare zijn. Hoe zelfredzamer iemand is, hoe groter dan kans is op meedoen in de maatschappij.

En daar is werk ook een belangrijk onderdeel van. Achraf Essaidi, projectleider Inburgering: “Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat onze gemeenten in ons stellen door de uitvoering van de Z-route bij ons neer te leggen. De opdracht past goed bij waar wij goed in zijn: mensen ondersteunen bij hun ontwikkeling én begeleiden naar werk.”

De Z-route is één van de drie leerroutes van de nieuwe inburgeringswet die op 1 januari 2022 van kracht wordt. Al in een vroeg stadium zijn de gemeenten Best (penvoerder), Oirschot, Nuenen en Son en Breugel een pilot gaan draaien samen met WSD om ervaring op te doen met de Z-route. Tijdens de pilot is een programma ontwikkeld waarin het leren van taal en werk samenvallen. Daarnaast kwamen er workshops om de groep inburgeraars met een grote afstand tot de arbeidsmarkt sociaal, economisch en financieel te ‘empoweren’. “De samenwerking met de gemeenten heeft ons erg geholpen bij het ontwikkelen van het traject. Daarnaast bleken juist de lokale samenwerkingen van enorme waarde.”

Achraf: “Formeel gaat de wet pas in op 1 januari 2022 maar dankzij de overbruggingsregeling kunnen wij nu vanaf juni echt van start. Wat mij betreft zijn de verwachtingen hoog. Er staat een sterk programma, de lokale partijen staan in de startblokken en wij hebben het vertrouwen van onze gemeenten. Veel meer kan ik me niet wensen.”

Wil je meer weten over de Z-route, neem contact op met Achraf (a.essaidi@wsd-groep.nl, 06 30 029 930).

Terug naar overzicht

Laatste nieuwsberichten

Neem contact op met Marja

Judith Robben, manager dienstverlening, WSD: “Ontwikkeling is een woord dat we bij WSD graag met hoofdletters schrijven. Het ontwikkelen van mensen en ze zo hoog mogelijk laten klimmen op de re-integratieladder zit in ons DNA. Om ze daar te laten komen is maatwerk nodig. Alle inwoners die de gemeenten bij WSD aanmelden, krijgen in een tijdsbestek van twee tot soms drie jaar volop ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."

“Nederland is mooi, mooi, mooi!”, glundert Fatima Maho als ze vertelt over haar verblijf in ons land. Iets meer dan twee jaar geleden kwam ze vanuit Syrië naar Nederland en vond ze met haar gezin een fijne woning in Nuenen. Fatima’s landgenoot Sherzad Sheibo woont al bijna vier jaar met veel plezier in Best. Samen volgen ze met andere cursisten NT2-lessen bij WSD, Annemarie Straatsma is hun docent. “Ik bewonder de veerkracht van mijn cursisten.”

WSD-initiatieven

Talentvol
Adviespunt Social Return
De Schoonmaak Coöperatie
Het Goed
AANtWERK
WOP
WSD professionals in mensenwerk