Expertisecentrum

Gemeenten en WSD hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de eerste schetsen voor een expertisecentrum. Het expertisecentrum moet een plek vormen waar projectleiders, beleidsmedewerkers en de uitvoering van gemeenten en WSD kennis en ervaring kunnen uitwisselen, nieuwe dienstverlening kunnen ontwikkelen, expertise kunnen delen en de landelijke lobby kunnen organiseren. Door het expertisecentrum willen gemeenten en WSD een extra impuls geven aan het begeleiden van mensen.

Ondertussen is het adviesrapport 'Op weg naar een expertisecentrum' opgesteld. Centraal in rapport staan drie punten die het mogelijk maken om snel van start te gaan met een goed functionerend expertisecentrum:

- Begin met het bundelen van bestaande activiteiten in het expertisecentrum en werk vraaggericht. Dit betekent dat het expertisecentrum bescheiden begint en als dat nodig is groeit.

- Stel een kwartiermaker aan. Onderzoek laat zien dat een kwartiermaker essentieel is voor het succes van expertisecentra.

- Ontwikkel een digitale en een fysieke omgeving. De huidige stand van zaken onderstreept nog eens het nut van een digitale werkomgeving. Tegelijkertijd is elkaar fysiek ontmoeten een must.

Het dagelijks bestuur van WSD, bestaande uit wethouders en raadsleden van de negen gemeenten waar WSD voor werkt, heeft ondertussen zijn akkoord gegeven. Nu kunnen de volgende stappen gezet worden om het expertisecentrum te realiseren. Een belangrijke stap is het aantrekken van een kwartiermaker. De kwartiermaker legt straks de basis voor de intensieve samenwerking in het expertisecentrum tussen negen verschillende gemeenten en WSD. Heb je interesse? Houd de site van WSD in de gaten want 23 januari wordt de vacaturetekst gepubliceerd.

Bedankt voor het schrijven van het adviesrapport Birgitte Kochuijt (WSD) Claudia de Leeuw (WSD), Jos van Dijk (gemeente Oirschot), Marieke van den Boogaart (gemeente Meierijstad), Marja Paridaans (WSD), Miel Bingen (WSD, scrummaster), Michel van Dreumel (gemeente Oisterwijk) en Nadine van der Griendt (Dienst Dommelvallei).