25 kandidaten die hebben deelgenomen aan het Programma Duurzame Inzetbaarheid mochten dinsdagavond hun diploma in ontvangst nemen. De zaal was goed gevuld voor deze bijzondere avond, want behalve familie en vrienden waren ook programmapartners, werkgevers, toeleiders, docenten en andere geïnteresseerden aanwezig.
De achthonderd
Het Programma Duurzame Inzetbaarheid, dat deze avond werd omgedoopt tot De achthonderd, is een opleidingsintegratietraject en samenwerking tussen diverse opleiders, werkgevers en toeleiders uit de hele Brainportregio.
De achthonderd heeft de ambitie in 4 jaar tijd tenminste 800 kandidaten op maat op te leiden zodat zij duurzaam aan arbeidsplaatsen kunnen worden verbonden. De achthonderd richt zich op mensen van 18 jaar en ouder die zich graag door middel van opleiding willen ontwikkelen op het gebied van techniek & industrie, vervoer & opslag of zorg & dienstverlening en die niet over een startkwalificatie beschikken.
Unieke samenwerking
De unieke samenwerking tussen opleiders, werkgevers en toeleiders resulteert in matches tussen kandidaten en Erkende Leerbedrijven waardoor een kandidaat een diploma op MBO niveau 1 of 2 kan behalen. Daarna kan een kandidaat verder leren of volledig aan het werk, bijvoorbeeld binnen het gekozen uitstroomprofiel. De opleiding op maat houdt in dat de kandidaat naast het leer-werktraject extra begeleiding krijgt die nodig is om het diploma te behalen, zoals taalbegeleiding.
‘Omdat ik zelfstandig ben’
‘Trots’ was deze avond de verbindende factor. Kandidaten betraden op eigen verzoek het podium om docenten, werkgevers en alle andere betrokkenen te bedanken. Abrehaley Tesfahuney, kandidaat van De achthonderd en na vanavond trotse bezitter van een MBO diploma, vatte zijn dankbaarheid samen in een zelfgeschreven gedicht genaamd ‘Dank je wel!’. Hij sloot af met de woorden: Mijn leven is weer goed in Nederland, omdat ik zelfstandig ben.
Het Programma Duurzame Inzetbaarheid is een is een initiatief van Summa College (penvoerder) in samenwerking met gemeente Eindhoven, partners van het Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant waaronder gemeenten, Sociale Werkbedrijven (o.a. WSD, Ergon, WVK groep), 04Werkt, WIJeindhoven, Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP), Servicepunt Leren en Werken, RMC, Vso/PRO scholen, UWV, FNV, CNV en Unie, VNO-NCW Brabant Zeeland, MKB Eindhoven en een 17-tal bedrijven. Deze samenwerking is vormgegeven door middel van een samenwerkingsovereenkomst en een co-financieringsverklaring.
Zet jij de beweging mee door? De achthonderd is op zoek naar mensen die lef durven tonen! Meer info en contactgegevens vind je op www.de800.nl