Achraf Essaidi is eerder dit jaar bij WSD gestart als projectleider Inburgering. In samenwerking met gemeenten en andere (maatschappelijke) partners zorgt hij dat we met elkaar klaar staan voor de nieuwe inburgeringswet. Hij vertelt je graag wat hij belangrijk vindt om samen te bereiken.
1. Hoe wil jij als projectleider samen met de gemeenten op weg naar de nieuwe wet inburgering?
Bij WSD geloven wij in een maatschappij waar iedereen volwaardig en naar vermogen kan meedoen. Het liefst via betaald werk, en inburgering werkt daar aan mee. De inburgeringstrajecten en de Rijkspilots die wij de afgelopen jaren hebben mogen draaien, daar trekken wij lering uit. En met die kennis en ervaring zijn wij optimaal klaargestoomd voor 01-01-2022.
2. Waarin wil WSD zich onderscheiden van andere aanbieders?
WSD is al 65 jaar een betrouwbare, persoonlijke en gedreven partner voor gemeenten, organisaties en werkgevers in de regio. Met een passie voor mensen en een klantgerichte aanpak maken wij het verschil in de praktijk. Door onze manier van taalles geven, Yalla! coaching en taalstages onderscheiden wij ons van andere aanbieders. Daarnaast hebben wij als WSD een uitgebreid netwerk met het regionale bedrijfsleven waar wij graag mee samenwerken.
3. Met welke organisaties in de keten zoek je de samenwerking op?
Samen met gemeenten, (maatschappelijke) partners en werkgevers werken we samen en stemmen we op elkaar af. Bijvoorbeeld door woningstichtingen, banken of maatschappelijke partners als gastdocent uit te nodigen tijdens ons workshops. Daar waar mogelijk werken wij graag samen met lokale partijen in de gemeenten.
4. Welke statushouders willen we bedienen?
Eén van de drie leerroutes in de nieuwe wet is de Zelfredzaamheidsroute. Gedurende de Rijkspilot Z-route is gebleken hoe effectief de aanpak van WSD is. Statushouders onderdompelen in de Nederlandse taal en leren door te doen is hierbij het uitgangspunt. Vaak gaat het hier om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. WSD is al 65 jaar bekend met deze doelgroep. Door middel van de taallessen, workshops, taalstages, taalbuddy’s en indien nodig de Yalla!-coaching brengen wij de participatie van nieuwe Nederlanders in een stroomversnelling.
5. Met welke bouwstenen wil je maatwerk aan kunnen bieden aan de verschillende soorten statushouders binnen onze gemeenten?
Vertrouwen, begrijpen en resultaten. De docenten, trainers en coaches binnen WSD voeren hun werk uit met passie, kennis en affiniteit voor de doelgroep. Door middel van het taal-doen-concept en de workshops waar ruimte ligt voor de mensen om zelf onderwerpen in te brengen, boeken we resultaten. Deze manier van training geven, triggert de intrinsieke motivatie. De trainers en docenten zijn het liefst zo veel mogelijk op pad met de mensen om ze verschillende plekken en omgevingen zelf te laten ervaren. Dus letterlijk de taal, het onderwerp ervaren.