Wat zijn je verplichtingen als werkgever bij een werknemer met een arbeidsmarktbeperking?

Heb je collega met een arbeidsmarktbeperking in dienst of overweeg je dat? Dan vraag je je misschien af wat dit betekent voor jouw rol als werkgever. In dit artikel zetten we de belangrijkste verplichtingen voor je op een rij. Zodat je weet waar je aan toe bent, én zodat je zeker weet dat je voldoet aan de regelgeving rondom collega’s met een arbeidsbeperking.

Wat verstaan we onder een arbeidsbeperking?

De eerste vraag om te beantwoorden is: wanneer spreken we over een collega met een arbeidsbeperking? Een arbeidsbeperking betekent dat iemand minder makkelijk aan werk komt door bijvoorbeeld een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Voorbeelden zijn jongeren met een Wajong-uitkering, werknemers die onder de Participatiewet vallen en mensen in het doelgroepregister van het UWV.

Mensen met een arbeidsbeperking kunnen vaak prima werken, maar hebben soms extra begeleiding of een aanpassing op de werkvloer nodig.

Wat zijn je verplichtingen als werkgever?

Als werkgever van een collega met een arbeidsbeperking heb je een aantal verantwoordelijkheden.

Een werkplek waar de collega zijn werk goed kan doen

Als werkgever ben je verplicht een werkplek te regelen waar je collega zijn of haar werk goed kan doen. Denk aan:

  • Het aanpassen van de werkvloer door bijvoorbeeld stoelen te vervangen;

  • Het bieden van werk volgens een regelmatig rooster;

  • Het toestaan van kortere werkdagen en het werken in een lager tempo.

Kijk voor meer voorbeelden op Arboportaal.nl

Aanpassingen kosten soms geld. Onderzoek daarom altijd of je in aanmerking komt voor subsidie.

Een veilige en gezonde werkplek

Volgens de Arbowet ben je verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Bij werknemers met een beperking betekent dit soms maatwerk:

  • Aanpassingen aan de werkplek of werkomstandigheden;

  • Begeleiding bij inwerken of dagelijkse taken;

  • Overleg over wat iemand wel of niet aankan.

De Wet Banenafspraak

Door een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, draag je bij aan de Wet Banenafspraak. In de Wet Banenafspraak is afgesproken dat werkgevers samen extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Inclusief ondernemen is méér dan verplichtingen

Natuurlijk zijn er regels en verantwoordelijkheden. Maar inclusief ondernemen draait vooral om kansen bieden. Door iemand met een arbeidsbeperking een plek te geven, laat je zien dat jouw organisatie sociaal betrokken is en haal je vaak ook gemotiveerde medewerkers in huis.


Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Wajong en Werken

Wat als je een Wajong-uitkering hebt, maar toch aan het werk wilt? Dan ben je niet de enige. Veel Wajongers willen graag aan het werk, want werken zorgt niet alleen voor extra inkomen, het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Maar mag je als Wajonger aan het werk, zonder je uitkering te verliezen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten rondom werken naast een Wajong-uitkering.

4 redenen om als cateraar werknemers met een arbeidsbeperking in te zetten

Werken in de catering is vaak hectisch: piekdruktes, personeelstekorten en snel schakelen. Juist daarom loont het om breder te kijken naar wie je in je team opneemt. Door werknemers met een arbeidsbeperking een plek te geven binnen je cateringbedrijf, sla je meerdere vliegen in één klap: je versterkt je team, laat maatschappelijke betrokkenheid zien én draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. In dit artikel geven we je 4 voordelen van inclusief ondernemen in de horeca.