Staatssecretaris Nobel op werkbezoek bij WSD

Staatssecretaris Nobel onder indruk van innovatieve aanpak WSD: werk als sleutel voor inburgering Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) bracht op uitnodiging van wethouder Dion Dankers (gemeente Oisterwijk en bestuurder van WSD) een werkbezoek aan werkontwikkelbedrijf WSD. Hij toonde bijzondere interesse in twee vernieuwende pilots die WSD uitvoert: Inburgeren in Dienstverband en Taalles op de Werkvloer.

Beide projecten richten zich op de meest kwetsbare groep inburgeraars: mensen die in hun land van herkomst moeite hadden met leren of analfabeet waren. Nobel: “Het is indrukwekkend om te zien wat de begeleiding van WSD betekent voor kwetsbare inburgeraars.”

Staatssecretaris Nobel ziet veel potentie in beide werkwijzen voor inburgeraars in de zogenaamde Z-route. Deze is bedoeld voor mensen voor wie de Nederlandse taal leren moeilijk is of zelfs onmogelijk lijkt. Nobel: “Er is winst te behalen om de participatie van deze mensen te verhogen. Bij WSD kunnen ze wel meedoen omdat werk en taal worden gecombineerd.” De staatssecretaris hecht daarom belang aan de pilots, om zo te zien wat in de praktijk werkt.

Blijven vernieuwen

Nobel moedigt aan dat WSD blijft innoveren en is bereid daarin mee te denken: “Als we landelijk drempels kunnen wegnemen, dan moeten we dat doen.” De visie van WSD sluit aan bij het doel van de rijksoverheid: zorgen dat inburgeraars zo snel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.
WSD wil de pilots graag uitbreiden. Het doel is dat 30% van de inburgeraars direct na afronding van hun traject doorstroomt naar een reguliere baan. “Werk is de snelste route naar integratie,” vertelt Edith Bakker, directeur Participatie bij WSD. “Met deze aanpak laten we zien dat het kán als we het samen doen.”

Inburgeren in een dienstverband

De pilot Inburgeren in Dienstverband is een samenwerking tussen WSD en negen gemeenten. Inburgeraars krijgen een dienstverband op basis van de Participatiewet én volgen onder werktijd hun inburgeringslessen. Daardoor hoeven zij niet te kiezen tussen werken of taal leren. Juist dat maakt het verschil: de drempel om te leren wordt verlaagd en deelnemers blijven gemotiveerd. De aanpak zorgt ervoor dat mensen sneller participeren, zelfstandiger worden en richting financiële onafhankelijkheid groeien.

Taal leren op de werkvloer

De tweede pilot, Taalles op de Werkvloer, laat zien dat praktische taallessen op de werkplek goed werken. De lessen vinden plaats op locaties van WSD en bijvoorbeeld bij kringloopwarenhuis Het Goed in Boxtel. In kleine groepen oefenen deelnemers met werknemerstaal: de taal die je nodig hebt om je werk goed te doen. Dat ze fouten durven maken en de taal direct kunnen gebruiken, helpt hen om sneller vooruitgang te boeken.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Europees kampioen in huis: Tim blinkt uit in Eskrima

Tim Nietfeld, chauffeur bij Het Goed, veroverde goud op het EK Eskrima, een Filipijnse vechtsport. Een bijzondere prestatie om trots op te zijn!

“Ik voel me fitter, bespaar geld én ga vaker op vakantie”

Pedro Eijkemans (53) stopte met roken via de cursus van WSD. In deze blog vertelt Pedro hoe het hem gelukt is.