Hoe werkt Begeleid werken?
De naam zegt het al: Begeleid werken is werken onder begeleiding. De begeleiding is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten wennen aan het nieuwe bedrijf, om hen extra vertrouwen te geven en om hen te leren hoe de werkwijzen binnen het bedrijf zijn. Ook helpt de begeleiding bij veranderingen en motiveren begeleiders om te doen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo goed in zijn. Begeleid werken is een regeling van de overheid en bedoeld voor mensen die vallen onder de Participatiewet.
WSD begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende werkplek. Dat doen we altijd door te kijken naar wat iemand kan en wil. Het doel is om mensen zo regulier mogelijk aan het werk te helpen. “Steun van collega’s daarin is heel fijn en belangrijk, daar kun je op bouwen en direct op terugvallen”, zegt werkbegeleider Annelies Muusz.
Voordelen van Begeleid werken voor werknemers
Voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt Begeleid werken een waardevolle kans om in een werkomgeving terecht te komen die hen ondersteunt en helpt groeien. Door intensieve begeleiding en maatwerk kunnen zij zich ontwikkelen op een werkplek die bij hen past, waardoor hun kansen op een duurzame werkplek aanzienlijk toenemen.
Werknemers die via Begeleid werken aan de slag gaan, ontvangen een reguliere arbeidsovereenkomst, variërend van 16 tot 40 uur per week. Dit geeft hen niet alleen werkzekerheid, maar ook de mogelijkheid om zich volledig in te zetten en bij te dragen aan de organisatie. Zij zijn écht onderdeel van een team.
Voordelen van Begeleid werken voor werkgevers
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, net als iedereen, unieke talenten. Met de juiste begeleiding en op de juiste werkplek komen die talenten tot uiting. Bovendien zijn zij bovengemiddeld gemotiveerd om te laten zien wat ze allemaal kunnen.
Een van de grootste voordelen voor werkgevers is de loonkostensubsidie, een regeling die bedrijven financieel ondersteunt bij het in dienst nemen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De loonkostensubsidie verlaagt de loonkosten voor de werkgever, waardoor het voor bedrijven financieel aantrekkelijker wordt om werknemers via Begeleid werken aan te nemen.
Een ander belangrijk voordeel voor werkgevers is de no risk polis ziektewet. Dit betekent dat wanneer een werknemer ziek wordt, de werkgever geen loon meer hoeft door te betalen. De overheid neemt de loondoorbetalingsverplichtingen over.
Meer weten?
Ben je op zoek naar een werkplek voor Begeleid werken? Of ben je een werkgever die een werkplek kan aanbieden? Neem vooral contact met ons op. We helpen je graag verder.