Inclusief ondernemen: waarom en hoe je als bedrijf inclusief kunt werken

Iedereen verdient gelijke kansen. Dat een persoon een beperking heeft, zou hierin geen verschil moeten maken. Als ondernemer heb je de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een maatschappij waar iedereen gelijke kansen heeft. Dat doe je door inclusief te ondernemen. Maar wat houdt inclusief ondernemen precies in? En waarom zou je dit als bedrijf moeten omarmen?

Wat is inclusief ondernemen?

Inclusief ondernemen is een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), waarbij een bedrijf werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is bedoeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk. Het lukt hen door omstandigheden niet om zelf een baan te vinden of te houden. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een fysieke of mentale uitdaging, nieuwkomers die de Nederlandse taal nog leren, of mensen zonder diploma’s.

Bij inclusief werkgeverschap gaat het niet alleen om het aannemen van mensen die anders misschien niet snel aan de slag zouden komen, maar ook om het creëren van een werkplek die voor iedereen toegankelijk is. Het is een manier om bij te dragen aan de maatschappij, door gelijke kansen te bieden en te zorgen dat niemand buiten de boot valt.

Waarom inclusief ondernemen belangrijk is

Inclusief ondernemende organisaties zijn ontzettend belangrijk voor de samenleving. Door werkgelegenheid te bieden voor mensen met een ondersteuningsbehoefte, geef je hen een kans om zichzelf te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Dit zorgt voor minder ongelijkheid, sociale uitsluiting en isolatie.

Voordelen van inclusief ondernemen

Inclusief ondernemen biedt niet alleen voordelen voor de samenleving, maar ook voor de organisatie zelf. Waarom inclusief ondernemen interessant is, sommen we op:

  • Oplossing voor personeelsvraagstukken

Door inclusief te ondernemen, vergroot je het aanbod van potentiële medewerkers. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen je met verschillende werkzaamheden helpen.

  • Creativiteit

Door werknemers met verschillende achtergronden breng je perspectieven, ideeën en ervaringen samen. Dat zorgt voor creatieve oplossingen binnen je organisatie.

  • Positief imago

Bedrijven die inclusief ondernemen, bouwen aan een positief imago. Dit straalt af op klanten, opdrachtgevers en stakeholders.

  • Cultuurverandering

Inclusief ondernemen draagt zijn steentje bij aan een open en sociale bedrijfscultuur. Medewerkers worden zich bewuster van sociale verantwoordelijkheden.

  • Invulling banenafspraak

Door inclusief te ondernemen, voldoen bedrijven aan wettelijke verplichtingen, zoals de banenafspraak.

Inclusief ondernemen: voordelig in meerdere opzichten

We kunnen stellen dat inclusief ondernemen een win-win-situatie is. Het is niet alleen goed voor de samenleving, maar biedt ook talloze voordelen voor je bedrijf. Vind je het interessant om te starten met inclusief ondernemen? Let dan hierop:

  • Creëer een inclusieve werkplek

Inclusief ondernemen betekent dat je werkplekken kunt bieden waar iedereen binnen zijn mogelijkheden kan werken. Dat betekent dat je aanpassingen zal moeten doen aan je werkplekken. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan WSD je adviseren.

Maar er is nog een optie. Je kunt er ook voor kiezen werkzaamheden uit te besteden. WSD heeft verschillende werkplaatsen voor werkzaamheden als assemblage, in-, om- en verpakken, stickeren en ultrasoon lassen.

  • Zorg voor een inclusieve cultuur

Inclusief ondernemen is iets dat door de hele organisatie hoort te vloeien. Dit betekent dat iedereen op de werkvloer mensen gelijk behandelt, ongeacht beperkingen, culturele achtergrond of opleidingsniveau.

  • Pas je wervingstechnieken aan

Als je inclusief onderneemt, zul je ook je sollicitatieprocessen en wervingstechnieken moeten aanpassen. Vacatures moeten neutraal zijn en niet sturend zijn. Zorg ervoor dat iedereen een eerlijke kans verdient. Je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaring van werkontwikkelbedrijf WSD. Wij helpen mensen die passend werk zoeken aan een baan.

Start vandaag nog met inclusief ondernemen

Inclusief ondernemen biedt niet alleen voordelen voor de samenleving, maar kan ook je bedrijf versterken en toekomstbestendig maken. Door vandaag nog de stap te zetten en bewust ruimte te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, draag je bij aan een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving.

Benieuwd hoe? Wij van WSD helpen je graag op weg.


Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Wajong en Werken

Wat als je een Wajong-uitkering hebt, maar toch aan het werk wilt? Dan ben je niet de enige. Veel Wajongers willen graag aan het werk, want werken zorgt niet alleen voor extra inkomen, het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Maar mag je als Wajonger aan het werk, zonder je uitkering te verliezen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten rondom werken naast een Wajong-uitkering.

4 redenen om als cateraar werknemers met een arbeidsbeperking in te zetten

Werken in de catering is vaak hectisch: piekdruktes, personeelstekorten en snel schakelen. Juist daarom loont het om breder te kijken naar wie je in je team opneemt. Door werknemers met een arbeidsbeperking een plek te geven binnen je cateringbedrijf, sla je meerdere vliegen in één klap: je versterkt je team, laat maatschappelijke betrokkenheid zien én draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. In dit artikel geven we je 4 voordelen van inclusief ondernemen in de horeca.