Maximale maatschappelijke impact: De kracht van social return

Tegenwoordig wordt er steeds meer gefocust op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De rol van bedrijven in het creëren van maatschappelijke impact wordt daarom steeds belangrijker. Een van de methoden die hieraan bijdraagt, is social return. Dit heeft als doel om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten en waarom social return zo belangrijk is!

Wat is social return?

Social return is een strategie die gericht is op het genereren van meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak hebben deze mensen een gebrek aan ervaring, een beperking of kampen met andere uitdagingen. Social return is altijd gekoppeld aan aanbestedingen. Overheidsinstanties zoals provincies, gemeenten en waterschappen spelen een belangrijke rol om dit initiatief te stimuleren en soms zelfs te verplichten bij opdrachtnemers. Om de kans te vergroten dat deze doelgroep kan toetreden tot de arbeidsmarkt, moet een percentage van de opdrachtwaarde dus ingezet worden voor maatschappelijke meerwaarde.

Welke doelgroepen vallen onder social return?

De groep individuen die onder social return vallen is feitelijk iedereen die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Deze groep omvat mensen die moeite hebben om regulier werk te vinden en te behouden. Dit zijn onder andere mensen met een (grote) arbeidsbeperking, langdurig werklozen, werkzoekenden met weinig tot geen werkervaring, jongeren zonder startkwalificatie, statushouders, en werkzoekenden met een Wajong- of WIA-uitkering.

De meerwaarde van social return voor bedrijven

Social return creëert de kans om opnieuw naar de organisatiestructuur van je bedrijf te kijken, waardoor je efficiënter gaat werken. Door ondersteunende taken toe te vertrouwen aan de social return doelgroep, kan gespecialiseerd werk worden opgepakt door je huidige medewerkers. Maar het is ook een manier om talent met diverse achtergronden aan te trekken. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en zo worden alle capaciteiten beter benut. Daarnaast is social return een goede manier om daadwerkelijk maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen en een verschil te maken.

Voor bedrijven heeft social return dus verschillende voordelen:

  • Het biedt medewerkers kansen om zich persoonlijk te ontwikkelen.
  • Het zorgt voor diversiteit in de organisatie.
  • Het creëert mogelijkheden om in contact te komen met nieuwe netwerken.
  • Door social return bouw je rendement op.
  • Het zorgt voor zichtbaarheid en een maatschappelijk verantwoord imago.

Benieuwd hoe jij als bedrijf social return kunt inzetten?

Wil je meer weten over social return? Onze adviseurs staan voor je klaar om jouw bedrijf te begeleiden in de ontwikkeling naar sociaal ondernemen. Ons team staat klaar om jou te ondersteunen en adviseren over de mogelijkheden, creatieve oplossingen en welke stappen je moet doorlopen naar sociaal ondernemen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Gratis eBook: In 10 stappen naar succesvol sociaal ondernemen!

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Werken met een WW-uitkering? Ontdek wat mag!

Heb je een WW-uitkering en wil je werken? Dat kan in veel gevallen. Je moet je dan wel aan de regels van het UWV houden. Op deze pagina leggen we uit wat je mogelijkheden zijn en hoe je aan de slag kunt zonder je uitkering direct te verliezen.

Werken met een bijstandsuitkering? Dit moet je weten!

Heb je een bijstandsuitkering en wil je weer aan het werk? Dat kan. In veel gevallen mag je werken naast je bijstandsuitkering, maar er zijn wel regels. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Op deze pagina lees je hoe werken met een bijstandsuitkering in elkaar zit en welke banen beschikbaar zijn.