"Begeleider in het groen is een baan met balans"

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat het niet meer ging en Natasja op zoek ging naar een baan met balans. Nu werkt ze als begeleider in het groen. In haar blog vertelt ze wat haar nieuwe baan haar oplevert. Tipje van de sluier: dat is meer dan alleen balans.

Natasja kan zich de dag nog goed herinneren dat ze besloot om een andere baan te zoeken: “5 juni 2020. Het was genoeg geweest. Werk en privé waren uit balans en ik had daar te veel last van. Het was tijd voor iets anders.” Toen ze die knoop had doorgehakt kon Natasja nadenken over wat ze wel wilde.

Solliciteren met een wensenlijstje

Met een wensenlijstje in de hand zocht ze online naar vacatures. “Bovenaan het lijstje stond: ‘werken met mensen’. Dat is mijn passie. Dat wilde ik niet loslaten. Mijn tweede wens was buiten werken. En natuurlijk moest het bij een organisatie zijn waar mijn vrije tijd ook echt voor mij is.”

“Ik kwam verschillende leuke vacatures tegen. Reageerde ook op verschillende banen. Toen ik vacature van groepsbegeleider in het groen bij WSD tegenkwam, voelde ik dat dit de mijne was. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Daar bleek dat mijn ervaring heel goed aansloot bij de functie. Ik had alleen geen kennis van het groen. Maar dat bleek geen probleem. Ik werd aangenomen.”

Mensen laten groeien in hun werk

"Inwerken, de organisatie leren kennen, het groen leren kennen. WSD neemt daar de tijd voor. Wat meteen ook een verademing is: werktijd is zo veel mogelijk gescheiden van privétijd. Als ik thuis kom, ben ik klaar en word ik ook niet meer gebeld.

Na een paar weken kreeg ik mijn eigen ploeg. Hartstikke leuk! Ik vind het prachtig om mijn mensen te zien groeien en nieuwe dingen te leren. Gesprekken voeren. Weten hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben.

Mijn groep bestaat uit 12 tot 15 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen houden we het groen van een aantal wijken in de gemeente Best netjes. Ik zorg dat het werk gedaan wordt en ik werk ook mee. In de zomer schoffelen, in de winter snoeien. Maar ook zagen, snoeien, gras bijhouden en zorgen dat in de herfst het blad geruimd wordt, hoort bij mijn werk.

Mijn voornaamste taak is om de medewerkers te begeleiden. Je maakt met elke medewerker een groeiproces door. Een nieuwe medewerker leert dat hij op tijd moet komen, een ander bied je de duidelijkheid en structuur waar hij zo’n behoefte aan heeft en weer een ander ontwikkelt zich naar een baan bij een regulier bedrijf. Ik voer voortgangsgesprekken met de medewerkers en hun consulenten om de ontwikkeling goed te volgen. Het is leuk als we na een periode veranderingen zien bij de mensen. Het maakt de medewerkers heel trots. En mij ook!"

"Begeleider in het groen bij WSD is een baan voor iedereen die met voldoening naar huis gaat en met een glimlach naar zijn werk komt."

Het voelt als een warm bad

"WSD voelt als een warm bad. Behalve dat privétijd gerespecteerd wordt, voel ik me weer mens. En geen nummer. Mijn gezin en ik zijn ook belangrijk bij WSD. Als ik privé een probleem dan komt er een oplossing op het werk zodat ik mijn zaken privé kan regelen. Die flexibiliteit vind ik heel prettig."

Waarom ik anderen adviseer om bij WSD in het groen te komen werken?

"Buiten het feit dat het een heel prettige organisatie is, vind ik het een mooie uitdaging om de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed te begeleiden. Het biedt me stabiliteit. Er is afwisseling in het groen-werk en er is afwisseling omdat elk mens anders is en een andere begeleiding nodig heeft. Er is bovendien veel aanbod om te leren en je te ontwikkelen. Dat ik samen met mijn ploeg heb gezorgd dat de wijk er netjes bij ligt: dat maakt me trots!"

Begeleider in het groen is een baan met balans:

  • Vaste werktijden
  • Werk en privé zo veel mogelijk gescheiden
  • Oog voor alle medewerkers, ook voor mij
  • Positieve werkomgeving

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel