Alles wat je moet weten over de no-riskpolis

De arbeidsmarkt moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Met de no-riskpolis vermindert de overheid de risico’s voor bedrijven bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Dankzij de regeling maak je als werkgever minder kosten bij ziekte van de werknemer. Wij leggen je uit wat de no-riskpolis precies is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

Wat is de no-riskpolis?

De no-riskpolis is een regeling waarmee werkgevers financiële zekerheid krijgen bij het aannemen van een werknemer met een arbeidsbeperking. De regeling zorgt ervoor dat de loonkosten gedekt zijn als de werknemer door ziekte uitvalt.

Wanneer een werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, kan de werkgever bij het UWV een Ziektewetuitkering aanvragen. Dit betekent dat het loon (gedeeltelijk) wordt vergoed en de werkgever geen hogere premie hoeft te betalen als gevolg van de ziekte. De werkgever blijft wel verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer met een no-riskpolis.

Ben je benieuwd naar de voorwaarden voor een no-riskpolis? Kijk dan op de website van het UWV.

Hoe vraag je een no-riskpolis aan?

Een no-riskpolis hoeft je pas aan te vragen op het moment dat je werknemer ziek is. Op het ziekteformulier vermeld je dan dat de no-riskpolis geldt.

Overigens is je werknemer niet verplicht om te vertellen dat hij of zij in aanmerking komt voor een no-riskpolis, al is het voor hen natuurlijk verstandig om dit wel te doen. Pas als de werknemer twee maanden in dienst is - en je ernaar vraagt - is hij/zij verplicht dit te melden.

Hoelang is een no-riskpolis geldig?

De no-riskpolis is niet altijd even lang geldig. Soms geldt hij voor 5 jaar, soms voor altijd. Hoelang de no-riskpolis geldt, hangt af van de situatie van de werknemer. Met name de uitkering die de werknemer ontvangt, speelt een rol. Zo is een no-riskpolis in combinatie met een WW- en WIA-verzekering 5 jaar geldig (met zicht op verlenging. Met een Wajong-, WSW-uitkering of een plek in het doelgroepregister geldt de no-riskpolis voor altijd.

Ben je op zoek naar medewerkers die je kunnen ondersteunen? WSD zorgt ervoor dat elke ondernemer sociaal kan ondernemen. We helpen je graag met je personeelsvraag.

lees verder

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Wajong en Werken

Wat als je een Wajong-uitkering hebt, maar toch aan het werk wilt? Dan ben je niet de enige. Veel Wajongers willen graag aan het werk, want werken zorgt niet alleen voor extra inkomen, het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Maar mag je als Wajonger aan het werk, zonder je uitkering te verliezen? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten rondom werken naast een Wajong-uitkering.

4 redenen om als cateraar werknemers met een arbeidsbeperking in te zetten

Werken in de catering is vaak hectisch: piekdruktes, personeelstekorten en snel schakelen. Juist daarom loont het om breder te kijken naar wie je in je team opneemt. Door werknemers met een arbeidsbeperking een plek te geven binnen je cateringbedrijf, sla je meerdere vliegen in één klap: je versterkt je team, laat maatschappelijke betrokkenheid zien én draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. In dit artikel geven we je 4 voordelen van inclusief ondernemen in de horeca.