WSD SELECTIE 38 verkl

Zorggroep Elde en social return

Zorggroep Elde heeft al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hierdoor is werken met mensen met een arbeidsbeperking volledig ingebed in de organisatie. Dat komt goed van pas nu bij opdrachten vanuit de gemeenten, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een verplichting ‘social return’ wordt opgelegd. Werk en Participatie sprak met HR Adviseur Pascale Boleij over hoe Zorggroep Elde daarmee omgaat en of het voordelen heeft dat de organisatie al werkt met mensen met een arbeidsbeperking.

Auteur:


Pascale Boleij

Pascale Boleij

HR Adviseur

Bekijk volledig profiel

Deze social returnverplichting heeft betrekking op huishoudelijke taken bij de thuiszorg. Dit houdt in dat een bepaald aantal uren van de opdracht ingevuld moet worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat het bij de thuiszorg gaat om een-op-een werk is dat minder geschikt om in te vullen met mensen met een arbeidsbeperking. Aangezien er dan geen directe begeleiding geboden kan worden. Hoe de organisatie dat aan gaat pakken is nog niet helemaal duidelijk, maar daar worden momenteel ideeën over ontwikkeld.

Social return in praktijk

Wanneer een organisatie bij een aanbesteding met een social returnverplichting te maken krijgt, heeft het voordelen als de organisatie al gewend is te werken met mensen met een arbeidsbeperking, zoals bij Zorggroep Elde het geval is. ‘Omdat het bij ons al in de organisatie is ingebed kun je snel schakelen’, zegt Pascale. Alleen op voorhand al heeft het voordelen. Doordat bij aanbestedende partijen bekend is dat de organisatie al gewend is om te werken met deze groep medewerkers, zien zij in Zorggroep Elde een solide partner. Het kost de organisatie immers weinig tijd meer om het allemaal te regelen: er hoeft geen nieuw proces gestart te worden. In de begeleiding die eventueel nodig is voorziet Zorggroep Elde ook al. De organisatie speelt bewust in op wat iemand kan; er is begrip voor de beperking. Ook de reguliere werknemers accepteren de collega’s met een arbeidsbeperking. Niet alleen omdat ze het al gewend zijn, maar ook omdat ze meestal niet weten dat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat. Dat is tenslotte niet altijd zichtbaar. Daarnaast heeft de zorggroep aan medewerkers uit de doelgroep hele loyale werknemers.

Zorggroep Elde en MVO

De afdeling HR van Zorggroep Elde is vanwege financiële redenen al jaren geleden begonnen met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Presteert iemand namelijk door zijn of haar beperking duidelijk minder dan andere werknemers dan is het mogelijk dat de werkgever een loonkostensubsidie ontvangt om de verminderde loonwaarde te compenseren. Geleidelijk is het ingebed van strategisch, naar tactisch en naar uitvoerend niveau om te werken met mensen met een arbeidsbeperking. De argumenten om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen waren aanvankelijk dus financieel. Maar in de loop van de tijd is daar het argument MVO bijgekomen. Het is inmiddels organisatiebreed geaccepteerd. Door de gewonnen aanbesteding heeft de zorggroep nu dus te maken met een social returnverplichting. Maar het invullen van die verplichting is geen extra belasting, het hoort voor Zorggroep Elde bij het normale bedrijfsproces.

Auteur:


Pascale Boleij

Pascale Boleij

HR Adviseur

Pascale Boleij is werkzaam als HR Adviseur voor Zorggroep Elde... Bekijk volledig profiel

Reacties (1)

Edith Bakker

Een voorbeeld voor andere organisaties. Niet alleen beredenerend vanuit financieel rendement of wettelijke verplichtingen maar omdat het in alle opzichten 'past' op de werkvloer!

Laatste blogs

26 november 2019

In december 2018 is het participatiebedrijf in Haaren van start gegaan. Het participatiebedrijf, met de naam ‘Participatie Werkt! in Haaren’...

Participatiewet
Gemeenten

Suheyla Yalcin

Suheyla Yalcin

Trajectconsulent/Yalla!Coach

07 juni 2019

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe inburgeringswet ingevoerd. Gemeenten krijgen de regie over inburgering en begeleiden nieuwkomers zodat ze...

Gemeenten
Werkgevers
Inburgeren
Vergunninghouders

Dorette Kipperman

Dorette Kipperman

Trainer/Coach en docent Nederlandse taal

18 september 2018

Mensen die werken hebben duidelijk een betere gezondheid, zowel fysiek als psychisch. Werk draagt bovendien aantoonbaar bij aan geluk. In...

Participatiewet
Gemeenten

Arco Diepeveen

Arco Diepeveen

Projectleider
Renate Reijmers

Renate Reijmers

Organisatieadviseur