Zorggroep Elde Maasduinen en social return

Zorggroep Elde Maasduinen heeft al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hierdoor is werken met mensen met een arbeidsbeperking volledig ingebed in de organisatie. Dat komt goed van pas nu bij opdrachten vanuit de gemeenten, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een verplichting ‘social return’ wordt opgelegd. Werk en Participatie sprak met HR Adviseur Pascale Boleij over hoe Zorggroep Elde Maasduinen daarmee omgaat en of het voordelen heeft dat de organisatie al werkt met mensen met een arbeidsbeperking.

Deze social returnverplichting heeft betrekking op huishoudelijke taken bij de thuiszorg. Dit houdt in dat een bepaald aantal uren van de opdracht ingevuld moet worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat het bij de thuiszorg gaat om een-op-een werk is dat minder geschikt om in te vullen met mensen met een arbeidsbeperking. Aangezien er dan geen directe begeleiding geboden kan worden. Hoe de organisatie dat aan gaat pakken is nog niet helemaal duidelijk, maar daar worden momenteel ideeën over ontwikkeld.

Social return in praktijk

Wanneer een organisatie bij een aanbesteding met een social returnverplichting te maken krijgt, heeft het voordelen als de organisatie al gewend is te werken met mensen met een arbeidsbeperking, zoals bij Zorggroep Elde Maasduinen het geval is. ‘Omdat het bij ons al in de organisatie is ingebed kun je snel schakelen’, zegt Pascale. Alleen op voorhand al heeft het voordelen. Doordat bij aanbestedende partijen bekend is dat de organisatie al gewend is om te werken met deze groep medewerkers, zien zij in Zorggroep Elde Maasduinen een solide partner. Het kost de organisatie immers weinig tijd meer om het allemaal te regelen: er hoeft geen nieuw proces gestart te worden. In de begeleiding die eventueel nodig is voorziet Zorggroep Elde Maasduinen ook al. De organisatie speelt bewust in op wat iemand kan; er is begrip voor de beperking. Ook de reguliere werknemers accepteren de collega’s met een arbeidsbeperking. Niet alleen omdat ze het al gewend zijn, maar ook omdat ze meestal niet weten dat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat. Dat is tenslotte niet altijd zichtbaar. Daarnaast heeft de zorggroep aan medewerkers uit de doelgroep hele loyale werknemers.

Zorggroep Elde Maasduinen en MVO

De afdeling HR van Zorggroep Elde Maasduinen is vanwege financiële redenen al jaren geleden begonnen met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Presteert iemand namelijk door zijn of haar beperking duidelijk minder dan andere werknemers dan is het mogelijk dat de werkgever een loonkostensubsidie ontvangt om de verminderde loonwaarde te compenseren. Geleidelijk is het ingebed van strategisch, naar tactisch en naar uitvoerend niveau om te werken met mensen met een arbeidsbeperking. De argumenten om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen waren aanvankelijk dus financieel. Maar in de loop van de tijd is daar het argument MVO bijgekomen. Het is inmiddels organisatiebreed geaccepteerd. Door de gewonnen aanbesteding heeft de zorggroep nu dus te maken met een social returnverplichting. Maar het invullen van die verplichting is geen extra belasting, het hoort voor Zorggroep Elde Maasduinen bij het normale bedrijfsproces.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Record aantal deelnemers aan Z-route WSD

In september bereikte WSD een record aan deelnemers in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). Op dit moment nemen 200 inburgeraars actief deel aan het inburgeringstraject. Edith Bakker, directeur Participatie van WSD: ”Een echte mijlpaal, waar ik trots op ben. Wij weten vanuit jarenlange ervaring heel goed wat onze inburgeraars nodig hebben om zo snel mogelijk te integreren in de Nederlandse maatschappij. En daar halen onze professionals elke dag ontzettend veel voldoening uit. Dat geldt voor onze docenten, onderwijsassistenten, trainers en trajectconsulenten die dagelijks betrokken zijn bij de Z-route.” Het doel van de Z-route is om de inburgeraars op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal te leren en ze zo snel mogelijk kennis te laten maken met werken in Nederland.

Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor loonkostenvoordeel?

Als werkgever wil je niet alleen talent aantrekken, maar ook investeren in duurzame werkrelaties. Dit is jouw kans om als ondernemer op deze manier bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het loonkostenvoordeel (LKV) is een krachtig instrument om dit te bereiken. Naast het feit dat je zo als organisatie je kosten kan verlagen, biedt het jou als ondernemer dus ook de mogelijkheid om sociaal te ondernemen. Maar welke stappen moet je allemaal nemen om dit financiële voordeel te benutten? En welke doelgroepen komen in aanmerking? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!