WSD SELECTIE 38 verkl

Zorggroep Elde Maasduinen en social return

Zorggroep Elde Maasduinen heeft al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hierdoor is werken met mensen met een arbeidsbeperking volledig ingebed in de organisatie. Dat komt goed van pas nu bij opdrachten vanuit de gemeenten, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een verplichting ‘social return’ wordt opgelegd. Werk en Participatie sprak met HR Adviseur Pascale Boleij over hoe Zorggroep Elde Maasduinen daarmee omgaat en of het voordelen heeft dat de organisatie al werkt met mensen met een arbeidsbeperking.

Auteur:


Pascale Boleij

Pascale Boleij

HR Adviseur

Bekijk volledig profiel

Deze social returnverplichting heeft betrekking op huishoudelijke taken bij de thuiszorg. Dit houdt in dat een bepaald aantal uren van de opdracht ingevuld moet worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat het bij de thuiszorg gaat om een-op-een werk is dat minder geschikt om in te vullen met mensen met een arbeidsbeperking. Aangezien er dan geen directe begeleiding geboden kan worden. Hoe de organisatie dat aan gaat pakken is nog niet helemaal duidelijk, maar daar worden momenteel ideeën over ontwikkeld.

Social return in praktijk

Wanneer een organisatie bij een aanbesteding met een social returnverplichting te maken krijgt, heeft het voordelen als de organisatie al gewend is te werken met mensen met een arbeidsbeperking, zoals bij Zorggroep Elde Maasduinen het geval is. ‘Omdat het bij ons al in de organisatie is ingebed kun je snel schakelen’, zegt Pascale. Alleen op voorhand al heeft het voordelen. Doordat bij aanbestedende partijen bekend is dat de organisatie al gewend is om te werken met deze groep medewerkers, zien zij in Zorggroep Elde Maasduinen een solide partner. Het kost de organisatie immers weinig tijd meer om het allemaal te regelen: er hoeft geen nieuw proces gestart te worden. In de begeleiding die eventueel nodig is voorziet Zorggroep Elde Maasduinen ook al. De organisatie speelt bewust in op wat iemand kan; er is begrip voor de beperking. Ook de reguliere werknemers accepteren de collega’s met een arbeidsbeperking. Niet alleen omdat ze het al gewend zijn, maar ook omdat ze meestal niet weten dat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaat. Dat is tenslotte niet altijd zichtbaar. Daarnaast heeft de zorggroep aan medewerkers uit de doelgroep hele loyale werknemers.

Zorggroep Elde Maasduinen en MVO

De afdeling HR van Zorggroep Elde Maasduinen is vanwege financiële redenen al jaren geleden begonnen met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Presteert iemand namelijk door zijn of haar beperking duidelijk minder dan andere werknemers dan is het mogelijk dat de werkgever een loonkostensubsidie ontvangt om de verminderde loonwaarde te compenseren. Geleidelijk is het ingebed van strategisch, naar tactisch en naar uitvoerend niveau om te werken met mensen met een arbeidsbeperking. De argumenten om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen waren aanvankelijk dus financieel. Maar in de loop van de tijd is daar het argument MVO bijgekomen. Het is inmiddels organisatiebreed geaccepteerd. Door de gewonnen aanbesteding heeft de zorggroep nu dus te maken met een social returnverplichting. Maar het invullen van die verplichting is geen extra belasting, het hoort voor Zorggroep Elde Maasduinen bij het normale bedrijfsproces.

Auteur:


Pascale Boleij

Pascale Boleij

HR Adviseur

Pascale Boleij is werkzaam als HR Adviseur voor Zorggroep Elde... Bekijk volledig profiel

Reacties (0)

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Laatste blogs

26 februari 2024

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om personen met een Wajong-uitkering in dienst te nemen. Dit komt bijvoorbeeld voort uit de...


27 december 2023

Als medewerker Personeelsadministratie bij WSD bevalt Luz de diversiteit binnen haar takenpakket heel goed, maar het zijn vooral haar collega’s...


27 december 2023

Nu Yannick bijna klaar is met zijn traject via Kwikstart bij WSD, is hij vastberaden om een carrière op te...