Tips voor het aannemen van personeel met een arbeidsbeperking

Wat als je werkplek wilt bieden aan personeel met een arbeidsbeperking? De kans bestaat dat je tegen muren aanloopt. Want waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je een werkplek creëert die aansluit bij de behoefte van je nieuwe collega? Om je op weg te helpen, geven onze specialisten je een aantal handige tips.


Begrijp de wet- en regelgeving

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden bij het aannemen van personeel met een arbeidsbeperking. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de Banenafspraak en quotumregeling. Bovendien kun je bonussen ontvangen via het loonkostenvoordeel (LKV) als je voldoende banen realiseert voor personeel met een arbeidsbeperking.

Vraag hulp aan een specialistische organisatie

Het kan een uitdaging zijn om zelf personeel met een arbeidsbeperking te vinden, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het aannemen van mensen met een beperking. Gelukkig zijn er specialistische organisaties die hierin kunnen ondersteunen, zoals WSD. Wij hebben ervaring met het bemiddelen van medewerkers met een arbeidsbeperking en kunnen je helpen bij het vinden van geschikte kandidaten. Ook bieden we begeleiding bij de werkplekintegratie en we kunnen advies geven over het aanvragen van subsidies. Door samen te werken met deze experts vergroot je de kans op een succesvolle en duurzame werkrelatie voor zowel jou als je nieuwe medewerker.

Lees hoe wij kunnen helpen

Pas indien nodig je werkplek aan

Soms zijn kleine aanpassingen op de werkvloer nodig om een medewerker met een arbeidsbeperking optimaal te laten functioneren. Dit kan gaan om ergonomische aanpassingen, speciale software of flexibele werkuren. De kosten voor dergelijke aanpassingen kunnen vaak (gedeeltelijk) vergoed worden via de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) of het UWV. Een organisatie als WSD kun je hierin adviseren en ondersteunen.

Creëer een inclusieve werksfeer

Inclusief werkgeverschap betekent niet alleen iemand aannemen met een beperking, maar ook zorgen voor een werkomgeving waarin deze medewerker zich welkom voelt. Zorg voor bewustwording bij collega’s en bied eventueel trainingen aan over inclusief werken en sociaal ondernemen. Pas met een open en ondersteunende werkcultuur ben je écht een inclusieve werkgever.

Op een rijtje: de voordelen van personeel met een beperking

  • Financiële voordelen: profiteer van subsidies voor mensen met een arbeidbepering, loonkostenvoordelen (LKV) en andere regelingen.

  • Loyale en gemotiveerde medewerkers: mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak een sterk doorzettingsvermogen en zijn gemotiveerd om zich te bewijzen.

  • Verbetering van je bedrijfsimago: door sociaal ondernemerschap toon je maatschappelijke verantwoordelijkheid en draag je bij aan inclusie.

  • Meer diversiteit en innovatie: een diverse werkvloer zorgt voor nieuwe perspectieven en kan bijdragen aan creativiteit en innovatie binnen je bedrijf.

  • Ondersteuning bij aanpassingen: via het UWV en gemeenten kun je ondersteuning en begeleiding krijgen om de werkplek geschikt te maken.


Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Europees kampioen in huis: Tim blinkt uit in Eskrima

Tim Nietfeld, chauffeur bij Het Goed, veroverde goud op het EK Eskrima, een Filipijnse vechtsport. Een bijzondere prestatie om trots op te zijn!

“Ik voel me fitter, bespaar geld én ga vaker op vakantie”

Pedro Eijkemans (53) stopte met roken via de cursus van WSD. In deze blog vertelt Pedro hoe het hem gelukt is.