MVO bij groenvoorziening in Moergestel

W. Ketelaars Bestratingen BV en W. Ketelaars Groenvoorzieningen BV vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk. Zo bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om (weer) aan de slag te gaan. Dit doen wij met volle overtuiging. Wij werken samen met sociale werkvoorzieningsbedrijven en houden wij pilots bij verschillende bedrijven. Social return hebben wij hoog in het vaandel staan. Op deze manier dragen wij tevens ons steentje bij aan de Participatiewet.

In 1994 begon Wim Ketelaars een eenmanszaak in Moergestel nadat hij vele jaren als stratenmaker bij werkgevers in dienst was geweest. Inmiddels is de eenmanszaak uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met 50 werknemers. Na de oprichting van W. Ketelaars Bestratingen BV kwam er al snel W. Ketelaars Groenvoorzieningen BV bij; twee aparte bedrijfstakken die werken als één geheel. W. Ketelaars legt zich toe op het ontwerpen, adviseren, aanleggen en onderhouden van civiel- en cultuurtechnische werken. Tot de opdrachtgevers behoren zorg- en onderwijsinstellingen, bedrijven, (semi) overheden en ook particulieren.

Meerwaarde MVO

MVO sluit prima aan bij onze strategie en ambitie en creëert daarom een meerwaarde binnen onze organisatie. Wij geloven namelijk, evenals WSD, in een maatschappij waarin iedereen volwaardig en naar vermogen kan meedoen. Wij hopen dat onze opdrachtgevers deze meerwaarde ook zien en een gezonde mix van Profit, Planet en People weten te waarderen.

Daarnaast houden wij pilots bij zorginstellingen en woningbouwverenigingen. Zo zijn er bijvoorbeeld via ons bewoners van zorginstelling Amarant te Rijsbergen die een handje meehelpen bij het groenonderhoud.

In de toekomst zijn wij zeker voornemens om de mogelijkheden te bekijken voor het voortzetten van deze trend en te kijken naar de kansen binnen ons bedrijf bij het inzetten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Twee voorbeelden

Om te laten zien hoe dat er in de praktijk uit kan zien wil ik graag twee medewerkers voorstellen.

Vasilios Bouratis

Sinds begin april is hij bij ons komen werken als maaier op verschillende projecten en is ook inzetbaar als plantsoenmedewerker. Inmiddels kan hij volledig zelfstandig zijn werk doen en is een aanwinst voor het groenteam. Vasilios heeft nu ook zijn VCA certificaat in zijn bezit en wil binnenkort een training ‘bosmaaien ‘ gaan volgen. “Ik heb het hier erg naar mijn zin en vind de werkzaamheden leuk en afwisselend. Ook vind ik het fijn dat ik zelfstandig op pad kan gaan om mijn maaiwerkzaamheden te verrichten.”

Jan van Roestel

Jan is sinds half april ook bij ons werkzaam. Hij werkt 32 uur per week en op vrijdag volgt hij een BBL opleiding Tuin, Park en Landschap niveau 2 op Helicon. Deze opleiding sluit mooi aan op de diverse groenwerkzaamheden die hij bij ons uitvoert. “Ik kan hier verschillende werkzaamheden uitvoeren, en er is daarom voor mij genoeg diversiteit. Ook het werken bij een klein bedrijf vind ik prettig omdat de lijnen hier wat korter zijn, ik bijna iedereen ken en vaak met dezelfde mensen werk. Ook de samenwerking met mijn leidinggevende gaat goed, alles wordt duidelijk uitgelegd en ik kan altijd met mijn vragen terecht”.

Betrokkenheid

Beide collega’s zijn inmiddels volledig geïntrigeerd binnen ons bedrijf en zijn ook regelmatig aanwezig tijdens informele gelegenheden zoals een barbecue, voorafgaande aan de bouwvak, en het personeelsfeest. Betrokkenheid staat bij ons hoog in het vaandel en wij vinden het dan ook heel belangrijk dat ze zich thuis voelen bij ons. Zij horen er immers net zo goed bij.

Hier willen wij ook transparant over zijn naar de buitenwereld en naar onze opdrachtgevers. Wij stellen de opdrachtgevers daarom ook van te voren op de hoogte van het inzetten van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt zodat zij hun verwachtingen daaraan aan kunnen passen en begrip hebben voor de situatie. Dit gaat allemaal in goed overleg. Ook de collega’s die met hen samenwerken worden betrokken bij dit proces en we proberen de juiste karakters aan elkaar te koppelen zodat de werksfeer op z’n best is en iedereen zich prettig voelt.

Deze collega’s worden ook nog weleens geconfronteerd met vooroordelen van buitenaf, maar wij proberen ze daar op voor te bereiden en met hen van gedachten te wisselen hoe hierop te reageren.

Al met al is het voor ons zeker van toegevoegde waarde om aan deze trend deel te nemen en de mogelijkheden te bekijken hoe we dit eventueel nog verder uit kunnen breiden met nieuwe collega’s die bij ons dan ook weer hun plekje kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

WSDate, voor iedereen een match

WSD helpt je aan werk dat bij je past, ook als je daar wat hulp bij nodig hebt. Want voor iedereen is er een passende werkplek. Wat kan er wél, is de vraag die we samen beantwoorden. We staan deze zomer op markten in de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch met onze WSDate. Kom er achter wat jouw match is!

Maximale maatschappelijke impact: De kracht van social return

Tegenwoordig wordt er steeds meer gefocust op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. De rol van bedrijven in het creëren van maatschappelijke impact wordt daarom steeds belangrijker. Een van de methoden die hieraan bijdraagt, is social return. Dit heeft als doel om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten en waarom social return zo belangrijk is!