Elonka Huisman: positiviteit op de werkvloer

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze draagt een oranje reflecterend vest dat aangeeft dat anderhalve meter afstand houden gewenst is. De assistent-werkleider is even met enkele medewerkers naar buiten gegaan om te ontspannen. “Het is belangrijk dat we soms even samen plezier maken.”

Elonka werkt iets meer dan twee jaar bij WSD en geeft mee leiding aan zo’n 120 medewerkers op de montage-afdeling. Ze verrichten prikkelarm werk dat kan variëren van het inpakken van doosjes met zonweringonderdelen voor ‘buurman’ Unilux tot het samenstellen en verpakken van ophangrails van Stas. ,,Omdat de coronacrisis nu al een jaar duurt, zien sommige mensen het wel eens even niet zitten”, vertelt Elonka. “Ik vind het belangrijk dat we de stemming erin houden en af en toe wat lol maken. Dat kan met ons net opgestarte FIT-programma door oefeningen te doen en soms te dansen, maar ook door vijf minuten buiten te wandelen of wat extra te bewegen op de werkplek.”

Onrust, spanning of angst
WSD heeft vanwege Covid-19 moeten laten zien over de nodige wendbaarheid te kunnen beschikken. “Dat is prima gelukt”, vindt Elonka. “Meteen na de eerste persconferentie van het kabinet is de montage-afdeling omgebouwd zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden, óók op de eigen werkplek. Het aantal werkplekken hebben we flink teruggebracht. Door flexibel te schuiven met roosters en pauzetijden aan te passen, kunnen alle medewerkers aan de slag blijven. Wat niet altijd makkelijk was en is, maar door de schouders er met elkaar onder te zetten, lukt het aardig.”

De assistent-werkleider vertelt dat ze alert is op signalen binnen haar team. “Het is belangrijk dat mensen hun werk kunnen uitoefenen, ook als het even tegenzit. Ik merk dat coronaberichten in de media bij onze medewerkers soms voor onrust, spanning of zelfs angst zorgen. Ik vind het belangrijk om daar oog voor te hebben en voor de nodige positiviteit te zorgen. Dat doe ik door zichtbaar aanwezig te zijn, complimentjes uit te delen en altijd een luisterend oor te bieden.”

‘Ik vind het belangrijk dat we de stemming erin houden en af en toe wat lol maken’

Verfrissend
WSD wil op meer fronten wendbaar zijn. Om die reden nam ook Elonka zitting in een scrumteam waarin ze samen met collega’s aan de slag ging. “Het was onze opdracht om de werving en selectie van medewerkers onder de loep te nemen en te kijken hoe deze trajecten verbeterd zouden kunnen worden. In het scrumteam werken collega’s met verschillende functies, achtergronden en leeftijden samen aan een advies dat aan het managementteam is gepresenteerd. Ik vond dat heel leerzaam.”

Op het gebied van werving en selectie kwam Elonka’s team tot de conclusie dat bij vacatures ook andere doelgroepen aangeschreven moeten worden. “Dat zorgt voor meer diversiteit onder de kandidaten, je voorkomt dat altijd mensen in dezelfde leeftijdscategorie of met dezelfde achtergrond solliciteren.” Ook de wijze van werving werd bekeken. ,,Door met foto’s en filmpjes te werven via Facebook laat je je als WSD heel verfrissend zien op de arbeidsmarkt.”

Mensen in beweging
Met andere leidinggevende collega’s heeft Elonka vorig jaar de training ‘Sturen op zelfsturing’ gevolgd. “Een belangrijke cursus”, vindt ze. “We hebben geleerd hoe we onze medewerkers kunnen stimuleren om beter naar zichzelf te kijken. We sporen ze vaker aan om zelf na te denken en de stappen te zetten die hun werk of werkomgeving prettiger kunnen maken.”

Ze vervolgt: “Het is belangrijk om goed naar iemand te luisteren en te horen wat knelt of misschien anders moet. In plaats van als leidinggevende alle knopen door te hakken, is het veel beter als de medewerker zelf mee nadenkt over oplossingen.”

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Persoonlijk bericht *

Deel dit artikel

Laatste blogs

Geschikte banen voor mensen met autisme

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar getalenteerde individuen die van toegevoegde waarde zijn voor je team. Mensen met autisme kunnen een waardevolle aanwinst zijn voor je bedrijf, maar het kan een uitdaging zijn om te begrijpen hoe je ze het beste kunt ondersteunen en inzetten.

WSDate, voor iedereen een match

WSD helpt je aan werk dat bij je past, ook als je daar wat hulp bij nodig hebt. Want voor iedereen is er een passende werkplek. Wat kan er wél, is de vraag die we samen beantwoorden. We staan deze zomer op markten in de stedendriehoek Tilburg-Eindhoven-Den Bosch met onze WSDate. Kom er achter wat jouw match is!