Jacek van den Bosch

Wel doof, geen arbeidsbeperking

Wie in de vijver met technisch personeel vist, heeft maar zelden beet. Zo ook Dennis Ketelaars, eigenaar van machinebouwer Kemabo. Tot hij bij toeval tegen sociaal werkbedrijf WSD aanliep. Het aantal techneuten binnen het werkbedrijf is niet groot maar het aantal vissers beperkt zich net zo. Een jaar geleden werd hij voorgesteld aan Jacek van den Bosch. Een jongeman met een auditieve beperking die de opleiding draaier/frezer niveau 2 volgde. Door de aard van het bedrijf en de instelling van Jacek werd de match een succes. Zo zeer zelfs dat Jacek nu vast bij Dennis in dienst is. Net als iedere andere ‘gewone’ techneut. Een casebeschrijving.

Auteur:


Dennis Ketelaars

Dennis Ketelaars

directeur/eigenaar

Bekijk volledig profiel

Kemabo uit Sint-Oedenrode is een klein familiebedrijf dat gespecialiseerd is in machinebouw, revisie en onderhoud. Dennis Ketelaars, eigenaar van Kemabo, is al een paar jaar op zoek naar de toekomstige vervanger van zijn vader. De vakman in hart en nieren bereikt in 2016 de pensioengerechtigde leeftijd en zou een opvolger graag inwerken en eventueel de kneepjes van het vak draaien/frezen leren.

Voor de opdrachten die Kemabo krijgt, heeft het bedrijf vakmensen nodig die handmatig kunnen draaien en frezen. Omdat dit vak op de LTS door steeds minderen jongeren gekozen wordt, zijn er te weinig vakmensen beschikbaar. Dennis Ketelaars probeerde op verschillende manieren technisch opgeleide schoolverlaters voor zijn bedrijf te werven. Met weinig resultaat. 2,5 Jaar geleden kwam hij in contact met Ryan Matheeuwsen, accountmanager bij WSD. Op haar vraag of er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in zijn bedrijf konden werken, was zijn antwoord: “Als je een goede draaier/frezer hebt dan mag je me bellen.” Anderhalf jaar later ging de telefoon.

Twijfel overwinnen

WSD had iemand voor Kemabo gevonden. Dennis: “Een jongen die de opleiding draaier/frezer niveau 2 volgde en zijn examen nog moest doen. Maar, vertelde Ryan, hij is wel doof. Omdat deze vakmensen zo schaars zijn en we volgend jaar een vervanger moeten hebben, vroeg ik haar zijn c.v. op te sturen.” Bij het bekijken van het c.v. van Jacek werd Dennis direct enthousiast. Toch twijfelde hij over Jaceks handicap. “Deze man was precies wat we zochten. Maar hoe moesten we omgaan met zijn doofheid? We zijn een klein bedrijf. Destijds werkten we met z’n vieren. Hoe ga je hem begeleiden? WSD kwam met de oplossing om een tolk achter de hand te houden. We besloten de sprong in het diepe te wagen. De tolk was er bij het eerste gesprek bij. Daarna hadden we hem niet meer nodig.”

Succesfactoren

Nu, een jaar later, blijkt Jacek helemaal op zijn plek bij Kemabo. De succesvolle match tussen Kemabo en Jacek is volgens Dennis het gevolg van een aantal zaken: de instelling van Jacek, de aard van het bedrijf en het feit dat er een leermeester beschikbaar was in de werkplaats. Over de instelling van Jacek zegt Dennis Ketelaars: “Jacek is een hele leergierige jongen die goed oplet. Omdat hij doof is, is het stellen van vragen lastig. Dat maakt hem vindingrijk en heel zelfstandig. Geef hem een tekening en hij gaat het maken. Dat is precies wat wij nodig hebben. Kemabo heeft weinig tijd voor begeleiding maar in die omstandigheden gedijt hij heel goed.

De aard van het bedrijf maakt Kemabo oplossingsgericht. Dennis: “Kemabo wordt heel veel opgeroepen voor storingen. Als we worden gebeld, is nog niet duidelijk wat we aan zullen treffen en wat we tegenkomen. Onze oplossingsgerichte houding zorgt dat we de storing oplossen. Bij Jacek werkt dat net zo. Ons doel is dat hij het werk kan maken dat gevraagd wordt. Dat hij doof is, is geen belemmering maar een van de omstandigheden waar we mee te maken hebben. Anderzijds hebben we het heel druk en geen tijd om Jacek te begeleiden. We hebben hem in het diepe gegooid en hij blijkt goed te kunnen zwemmen. Door hem zelfstandig te laten werken zijn zijn capaciteiten duidelijk geworden.

Ketelaars senior kreeg de rol van leermeester. Dennis: “Hij een vakman in hart en nieren. Wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken en dat wilde hij Jacek leren. Jacek heeft door zijn handicap bij de basis moeten beginnen. En die heeft hij van mijn vader geleerd. Ze hebben een goede klik samen. Jacek wil vooruit, is leergierig. Met hulp van zijn leermeester heeft hij verschillende werkstukken leren maken. Hij heeft geleerd om de volgorde van het werk aan te leren. Mijn vader legt het uit en hij doet het meteen. Bij lastige werkstukken schrijft hij alles op en let hij ontzettend goed op. De keer daarna kan hij het werk zelfstandig maken. Mijn vader is trots dat hij het ‘oude’ vak aan Jacek heeft kunnen leren.”

Resultaat

Ondanks de twijfel waarmee Dennis Ketelaars het traject met Jacek startte, heeft Kemabo in Jacek een uitstekende vervanger gevonden voor de vakman die volgend jaar met pensioen gaat. Dennis: “We zien dat Jacek goed is in zijn vak. Voor ons is hij daarom een volwaardig draaier/frezer en zo behandelen we hem ook. We betalen hem een volwaardig salaris, hij doet mee met werkoverleggen, hij werkt veertig uur per week, hij werkt mee over als het nodig is en we willen hij dat zich blijft ontwikkelen.” Na de zomer heeft Kemabo Jacek een contract aangeboden. Sindsdien is Jacek niet meer in dienst bij WSD.

Auteur:


Dennis Ketelaars

Dennis Ketelaars

directeur/eigenaar

Dennis Ketelaars is directeur/eigenaar van Ketelaars Machinebouw. Na zijn carrière... Bekijk volledig profiel

Reacties (3)

Bert Jongen

Het wil maar niet lukken om mensen met een arbeidsbeperking te integreren in het bedrijfsleven. En een baan bij de overheid, die zelf het voorbeeld moet geven, blijkt in de praktijk nog lastiger.

Het lijkt er soms op alsof de overheid zelf een hindernisbaan heeft ontworpen voordat er zicht is op een baan voor iemand met een arbeidsbeperking. Als vooroordelen en koudwatervrees bij (potentiële) werkgevers al zijn overwonnen, kan de zoektocht naar een geschikte kandidaat beginnen. Dat kan door het raadplegen van het doelgroepenregister bij het UWV. Dat is een waar doolhof, want omwille van privacy worden de arbeidsbeperkingen van kandidaten niet geregistreerd. Als je als bedrijf (of overheidsorganisatie) iemand met een arbeidsbeperking wil plaatsen, telt die plaatsing alleen mee als er sprake is van een dienstverband of een detachering. Een detachering vanuit een sociale werkvoorziening is aardig, maar levert geen extra baan op. Het is verschuiving van werk.

Werkgevers hebben te maken met tientallen verschillende systemen waarmee de loonwaarde van iemand met een arbeidsbeperking wordt berekend. De administratie die een werkgever moet bijhouden, kan per gemeente verschillen. Dus als je mensen met een arbeidsbeperking in dienst wil nemen die in verschillende gemeenten wonen, neemt de administratieve rompslomp toe.

Voor jonggehandicapten (Wajongeren) die nog onder de oude regeling vallen is het onaantrekkelijk om een baan te aanvaarden. Want als het onverhoopt niet goed loopt bij de werkgever, verliezen ze niet alleen hun baan, maar hebben ze ook geen recht meer op hun Wajong-uitkering. Ze vallen terug in de bijstand. Geen aanlokkelijk perspectief.

Er zijn steeds meer bedrijven en organisaties die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Maar het inhuren van die bedrijven en hun medewerkers telt niet mee als het gaat om het quotum. Ook dat stimuleert de werkgelegenheid niet.

Wie na 1 januari 2015 arbeidsbeperkt is, moet eerst gekeurd worden door het UWV. Door de wachtlijst kan dat maanden duren.

Ik geloof nog steeds in de Participatiewet. Maar het systeem moet eenvoudiger, inhuur via sociale ondernemingen zou moeten meetellen in de quotumwet en de zoektocht naar geschikte kandidaten moet vergemakkelijkt worden.

Bert Jongen

Auteur van "Werken met passie: sociale ondernemen in de praktijk"(ISBN 9789491-197383).

Jan

Dennis alle lof voor je menselijkheid !!!!! ook aan je vader ik weet hoe hij is en wat hij kan !!!
veel succes met Jacek.

Laatste blogs

15 juli 2021

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat...


Natasja Mettler

Natasja Mettler

Begeleider/Meewerkend voorman

08 juni 2021

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze...


Elonka Huisman

Elonka Huisman

assistent-werkleider

08 juni 2021

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt...


Bernadette van Spaendonck

Bernadette van Spaendonck

productie medewerker