VCA-training voor anderstaligen

31-07-17 15:38

Meerdere keren per jaar starten er bij de WSD Academie VCA-trainingen (Veiligheid Checklist Aannemers) voor anderstaligen. Het gaat hier om een bijzondere groep, omdat de deelnemers beperkt Nederlands spreken. Voor veel werkplekken is een VCA-certificaat een vereiste. Met een VCA-certificaat zijn de kansen op de arbeidsmarkt dus groter. Het examen is voor de cursisten niet makkelijk, aangezien zij moeten voldoen aan de nationale norm. De WSD Academie geeft die training voor anderstaligen dan ook op maat. 

 

Er wordt alles aan gedaan om deze groep het examen te laten halen. Het lesprogramma wordt per groep zo aangepast dat het aansluit bij de behoeften van de groep. De WSD Academie heeft veel ervaring met het trainen van mensen met een verstandelijke beperking en is daardoor gewend aan het geven van trainingen in eenvoudige taal. Anderstaligen echter, kennen veel begrippen niet, dan is alleen eenvoudige taal niet voldoende. Trainers maken daarom veel gebruik van visuele hulpmiddelen. “Een stekker bijvoorbeeld”, zegt Nicole Moviat, manager van de WSD Academie, “dat is een woord dat je niet kent als je net Nederlands leert, maar je kan een stekker makkelijk meenemen naar een training. Zo kan een trainer begrippen die in het VCA- examen voor kunnen komen visueel maken.”

 

Het examen kan eventueel in een andere taal dan het Nederlands afgenomen worden, maar daar kiest de WSD Academie doorgaans niet voor. Wel wordt er vaak gekozen voor een voorleesexamen, dat maakt het voor anderstaligen vaak makkelijker om het examen te halen. Het slagingspercentage ligt, ondanks het beperkte Nederlands van de cursisten, erg hoog; zo’n 80% van de cursisten haalt het examen. 

 

Voor meer informatie over de VCA-trainingen voor anderstaligen kunt u terecht bij Nicole Moviat, manager WSD Academie (06) 13 89 48 79 of het secretariaat van de WSD Academie 0411-650391/345
Terug naar overzicht