Jongeren duurzaam aan het werk

22-07-16 12:58

De werkacademie voor jongeren is een intensief werk- en trainingstraject speciaal gericht op jongeren. Door de combinatie van werken en trainen zijn ze in staat om duurzaam aan het werk te gaan. Wim Flach is trainer bij de Werkacademie. Hij heeft veel ervaring met jongeren en traint de groep. “Aan jongeren vertellen wat ze moeten doen, werkt niet. Door structuur en ruimte om zelf te ontdekken, komen ze in beweging. De samenwerking met de werkgever is daarbij essentieel.”

 

In september start een nieuwe groep jongeren. Na hun zomervakantie gaan zij direct een jaar aan het werk via WSD en start de training bij de Werkacademie. “Door snel aan te sluiten op school blijft het meeste wat jongeren daar geleerd hebben, behouden,” vertelt Wim. “De aanpak van werk en training biedt structuur en regelmaat. Dat is ontzettend belangrijk voor jongeren. De werkgever biedt de baan, begeleiding op de werkvloer en de structuur van regels en afspraken. Wij trainen en begeleiden voornamelijk op werknemersvaardigheden: op tijd komen, wat te doen als je ziek bent, hoe ga je om met afspraken en ongeschreven regels. Later in het traject komen de omgang met collega’s, feedback geven en ontvangen en conflicthantering aan bod.”

 

De werkacademie voor jongeren is voor jongeren die uitstromen van hun (VSO/Pro)opleiding met een papiertje op zak, jongeren die na hun opleiding geen baan kunnen vinden, Nuggers en Wajongers. Na een jaar werken en trainen hebben ze hun CV opgebouwd, werknemersvaardigheden geleerd en aan hun sociale vaardigheden gewerkt. Bovendien hebben ze door de training een doel om uit bed te komen. Richting het einde van het jaar begeleidt WSD de jongeren bij het vinden van een volgende baan of het behouden van de baan waar ze hun traject in gestart zijn.
Terug naar overzicht