Hoe is het met Zubaida Razuk? (deel 3)

22-01-18 12:00

In de serie ‘Hoe is het met Zubaida Razuk’ volgen we Zubaida Razuk die via WSD begeleid wordt naar werk. We schetsen een beeld over het vinden van een baan, hoe het op het werk gaat en haar ontwikkeling. Na ons laatste gesprek met haar en Eline van Uden bij Lifesense in de zomer van 2017, heeft het bedrijf haar koers gewijzigd waardoor Zubaida’s functie is komen te vervallen.


Zubaida opent de deur bij haar thuis in Son. Terwijl haar dochter op het punt staat om naar school te gaan, maakt Zubaida een kop koffie klaar. “Het is jammer dat mijn werk bij Lifesense gestopt is,” vertelt ze teleurgesteld. “Het was altijd de bedoeling dat ik een vast contract zou krijgen als er extra middelen waren. Ik zou de markt in het Midden-Oosten verder gaan bewerken aan de hand van het marketingplan dat ik geschreven had. De extra middelen kwamen in de vorm van een subsidie van een Amerikaanse organisatie. Maar helaas kwam er een koerswijziging waardoor het Midden-Oosten geen prioriteit meer was.”

Dromen over marketing 

Dat Zubaida’s hart bij marketing ligt, bevestigt ze ook in dit gesprek weer. “Ik droom er van om in de marketing te werken. Dat is niet veranderd.” Ze realiseert zich echter ook dat het niet eenvoudig is om zo’n baan te vinden als haar Nederlands nog niet goed genoeg is. “Daarom zoek ik nu werk in de verkoop. Ik heb gesolliciteerd bij de HEMA en het Kruidvat. Vanuit WSD is er een jobhunter voor mij aan het zoeken naar werk. Zij is heel actief, ik ontvang elke dag een mail van haar met mogelijkheden.”

Nederlands oefenen

Zubaida zit inmiddels twee maanden thuis. “Daardoor oefen ik de Nederlandse taal minder en merk ik dat de kwaliteit van mijn Nederlands minder wordt. Dat is zonde en ik wil ook graag weer aan het werk. Waar ik bij het solliciteren tegenaan loop zijn alle regels. Bijvoorbeeld dat je moet solliciteren met een brief. Dat maakt het moeilijker omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg is. En het is afstandelijker dan ik gewend ben. In Syrië stapte je bij een bedrijf naar binnen als je er wilde werken. Bleek dat er een vacature was dan kon je meteen in gesprek. Ook in je eigen netwerk kreeg je tips en werd je voorgedragen. Werk vinden in Nederland duurt voor mij langer. Maar ik heb er vertrouwen in dat er weer iets op mijn pad komt. En als ik dan weer onder de mensen ben, kan ik ook mijn taal weer oefenen.” 

Over Zubaida

Zubaida Razuk is sinds 3 jaar in Nederland en woont in Son en Breugel met haar drie kinderen. In maart 2016 startte ze met haar inburgering en van januari 2017 tot juli 2017 volgde ze een dag per week een traject bij de Werkacademie van WSD. Na de Werkacademie liep ze twee dagen per week stage bij Lifesense in Eindhoven. Nu is ze op zoek naar een nieuwe werkplek.

 

Hoe is het met Zubaida Razuk? (deel 2)

Hoe is het met Zubaida Razuk? (deel 1)

 
Terug naar overzicht