Gelukkig weinig ongelukken

25-07-17 11:21

Stoten, vallen of uitglijden op het werk is vervelend voor wie het overkomt. Door onhandigheid of onvoorzichtigheid vinden er elk jaar een aantal ongevalletjes plaats met medewerkers van WSD. Gevaarlijke situaties of ernstige ongelukken zijn de afgelopen jaren niet voorgekomen en daar is Frank Linssen (KAM) trots op.

Elke twee jaar maakt WSD een analyse van de ongevallen die met medewerkers op locaties van WSD hebben plaatsgevonden. Het doel van een analyse is om trends te ontdekken en maatregelen te nemen om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. “Het aantal ongevallen bij WSD is zo laag dat er geen trends te ontdekken zijn. In 2015 waren er 20 ongevalletjes waarvan er 12 verzuim tot gevolg hadden. In 2016 waren er 14 ongevalletjes. Bij tien collega’s had dit verzuim tot gevolg.”

Het is lastig om onze cijfers te vergelijken met landelijke trends. Frank: “Er zijn geen ongevallencijfers van onze sector. Daarom vergelijken we onze cijfers met die van de sector Industrie. Deze zijn het best vergelijkbaar en daar zijn de cijfers ruim twee keer zo hoog. We doen er alles aan om onveilige situaties te voorkomen. 

We hebben van de inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) nooit een boete gekregen voor ongevallen of onveilige situaties. Een aantal jaren geleden stond WSD nog in de top tien van veilige organisaties in onze sector volgens een rapport van de inspectie.”

 

Soms komt het voor dat iemand buiten zijn schuld in het verkeer of tijdens woon-werkverkeer een ongeluk krijgt waardoor hij zich ziek moet melden. Dat is in principe geen bedrijfsongeval maar het is voor WSD wel belangrijk om te weten. “Wij kunnen een schadeclaim indienen bij de veroorzaker van het ongeval omdat we een medewerker moeten missen in het bedrijfsproces,” vertelt Frank. “Die kosten en dus ook de vergoedingen kunnen behoorlijk oplopen. Daarom is het belangrijk dat ongevallen, ook opgelopen in het (woon-werk) verkeer, bij mij gemeld worden.”    

 

(Landelijk berekend op werkende bevolking / Bij WSD op aantal medewerkers)
Terug naar overzicht