Finalisten WSD Innovatieaward bekend

04-11-16 10:14

Eind oktober waren de acht genomineerden voor de WSD Innovatieaward bekend. Drie van hen gaan naar de finale op 10 november. De genomineerden hebben onderling gestemd en bepaald wie de drie finalisten voor de WSD Innovatieaward moeten worden. Zij kozen voor Defensie Oirschot, De Verspillingsfabriek en Gascogne. Tijdens het najaarsevenement van MVO-platform Aantwerk op 10 november bepalen de gasten wie de uiteindelijke winnaar van de award wordt.

De drie finalisten zijn gekozen vanwege de volgende innovaties:

De legerplaats in Oirschot heeft in nauwe samenwerking met WSD in 2015, na een periode van forse bezuinigingen en het terugbrengen van het aantal functies, 14 mensen vanuit de Participatiewet, op de legerplaats aan het werk geholpen. Men heeft dit gedaan door jobcarving en jobcreation toe te passen: er zijn taken van bestaande functies afgehaald en daar zijn nieuwe functies van gecreëerd. Medewerkers bij wie de taken weggehaald zijn, kunnen zich nu concentreren op de kern van hun functie.  

De Verspillingsfabriek is een maatschappelijk statement dat gaat over verspilling: verspilling van voedsel en van talenten. De productie in de fabriek gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gascogne noemt zichzelf het duurzaamste schoonmaakbedrijf van Eindhoven en omstreken. In de afgelopen 12 jaar heeft zij 250 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid, waarvan er 180 duurzaam werken bij Gascogne. Dit gebeurt door middel van het innovatieve project Wedden dat het kan!; een samenwerking tussen Gascogne en de gemeente Eindhoven. Gascogne heeft met de gemeente de  weddenschap dat zij binnen 9 weken 8 deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag krijgt. Dit doen ze door 9 weken lang al hun energie, liefde, aandacht te geven en hun netwerk in te zetten. Het resultaat is dat Gascogne na 18 keer een slagingspercentage van 80 procent heeft behaald. 

De andere vijf genomineerden ontvingen de nominatie vanwege de volgende innovaties:

Berco Afdeling 1 ontving de nominatie voor de WSD Innovatieaward voor het aanpassen van haar productieproces in het naaiatelier. In dit naaiatelier produceert Berco onder andere matrassen voor vrachtwagens. Door het aanpassen van de vorm van de matrassen en het toevoegen van hulpmiddelen in het productieproces wordt het werk eenvoudiger en kunnen de medewerkers het werk beter, sneller en zelfstandiger uitvoeren. Bovendien is het werk door mensen met een beperking uit te voeren waardoor de werkgelegenheid toeneemt.

Berco Afdeling 2 ontving nominatie voor de WSD Innovatieaward voor het toevoegen van scanners en barcodes in de productie van de complete slaapcabines voor een van haar klanten. Door die toevoeging is de controle in het productieproces toegenomen en de foutgevoeligheid afgenomen. Zo voldoet Berco aan de aangepaste, strengere eisen van de klant en kunnen meer mensen van WSD het werk bij Berco doen. 

Mecademy ontving de nominatie voor haar innovatie van een online platform waar mensen met arbeidsbeperkende klachten dagelijks door ervaringsdeskundigen in een online community begeleid worden. Doel van het platform is om deze mensen weer aan het werk te helpen. In een zeven weken durend programma  leren deelnemers zelf de regie over hun vooruitgang in handen te krijgen. Niet de gezondheidsklachten staan centraal maar de manier waarop zij er mee omgaan. 

Social label wil met kunst/design, designthinking en strategische storytelling de wereld mooier en socialer maken door substantieel bij te dragen aan een andere kijk op werk en meedoen in de samenleving. Ook wil zij bijdragen aan een sociale maakindustrie met betekenisvol werk voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Vanuit deze visie werkt Social label aan een nieuwe context met betekenisvol werk voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt: werk waarin zij hun ambities en waarden kunnen realiseren en waarbij niet alleen het resultaat telt, maar ook het proces van het maken.

Vervoersbedrijf Van Driel uit Oss is in 2015 een integrale samenwerking met WSD aangegaan. Het doel van de samenwerking is om op verschillende vlakken gebruik te maken van elkaars kennis en capaciteit, the best of both worlds, en 10 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt extra per jaar aan het werk te helpen. De samenwerking is gebaseerd op sociaal en duurzaam ondernemen en op drie pijlers: chauffeurs opleiden, gezamenlijke marktbenadering en slim plannen.
Terug naar overzicht