Toegankelijke website

Bij de totstandkoming van deze website is veel tijd en aandacht gestoken in de toegankelijkheid ervan. De richtlijnen van Stichting Accessibility vormen hiertoe het uitgangspunt. Een toegankelijke website is niet alleen een mooi visitekaartje, maar past ook binnen de visie van WSD als mensontwikkelbedrijf: als we willen dat medewerkers zich blijvend ontwikkelen, moeten we hen - en potentiële nieuwe collega’s - de informatie die daarvoor nodig is ook op toegankelijke en begrijpelijke wijze aanbieden. Deze website richt zich daarbij met name op die elementen waarvan bekend is dat zij voor een grotere groep winst opleveren.

Deze website bevat:

 • Voorleesfunctie: ReadSpeaker (leest alle ‘platte tekst’ voor) + Doc Reader (leest downloads waaronder pdf-bestanden voor)
 • Gemakkelijk aan te passen lettergrootte 
 • Contrastfunctie; met de contrastbutton kan met één druk op de knop het contrast van de site worden aangepast naar zwart-wit (m.u.v. de foto’s in de banners)
 • Kleurgebruik dat rekening houdt met mensen met een functiebeperking
 • Eenvoudig taalgebruik
 • Niet te veel bewegend beeld
 • Foto’s en afbeeldingen uit eigen database voor het hierbij kunnen plaatsen van ALT-teksten (dus géén gebruik stockfoto’s)
 • Kleurcontrast voor- en achtergrond
 • Identificeerbare links
 • Zo min mogelijk tabellen
 • Een sitemap/inhoudsopgave

 

Over ReadSpeaker DocReader

DocReader is een webgebaseerd product waarmee gebruikers naar de tekst van een online document, bijvoorbeeld PDF’s en Wordbestanden, kunnen luisteren terwijl ze het lezen. De dienst gebruikt ‘tekst naar spraak’ om de tekst in geluid om te zetten. Als de tekst wordt voorgelezen, kunt u die gemakkelijker begrijpen.

Gebruiksmogelijkheden

Als een document wordt geopend met docReader, ziet u een toolbar met een spraakknop en een aantal andere functionaliteiten. Als u op de ‘play’ knop in de toolbar klikt, wordt de volledige pagina voorgelezen. U kunt ook naar een gedeelte van de tekst luisteren, door het gedeelte dat u wilt laten voorlezen, aan te klikken met de muis. Het voorlezen start dan automatisch. DocReader laat de tekst die voorgelezen wordt oplichten, naar wens woord voor woord en/of per zin.

U kunt zelf de leessnelheid bepalen, waardoor het voorlezen langzamer of juist sneller gaat. Ook kunt u verschillende kleurcombinaties kiezen voor de tekst en achtergrond, de lettergrootte en het lettertype van de tekst uit het document aanpassen en de gewenste taal voor de menu’s instellen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de ‘Help’-functie van de ReadSpeaker DocReader raadplegen. De help-functie wordt zichtbaar zodra u het voor te lezen bestand met het voorleesicoontje opent.

 

Heeft u opmerkingen of ideeën om deze site nog toegankelijker te maken?

Wij horen ze graag! Stuur dan een e-mail aan: info@wsd-groep.nl