Eerste trainingsgroep oudkomers enthousiast

In oktober 2023 startte WSD met de eerste training voor oudkomers. Tien deelnemers- negen vrouwen en een man- beten het spits af om zich optimaal voor te bereiden op een werkzaam leven in Nederland. Zes maanden lang volgen de deelnemers onder leiding van een trainer van de Werkacademie en een tolk twee dagdelen per week een groepstraining. Daarna doen de oudkomers werkervaring op en krijgen zij de mogelijkheid om te ontdekken welk werk echt bij hun past.

Uitgedaagd Nederland te spreken
Trajectconsulent Tjeu van der Walle is enorm positief over de deelnemende oudkomers: “We zien ze elke week groeien. Eerst is alles onwennig en nieuw, maar beetje bij beetje ontstaat er een veilige omgeving waarin op een leuke manier samen veel wordt geleerd. De training dient ook meteen als een taalles. Het gros spreekt Arabisch, maar omdat een aantal deelnemers geen Arabisch spreekt, wordt er zoveel mogelijk Nederlands gepraat. Iedereen wordt uitgedaagd om Nederlands te praten.”

Opstap naar (regulier) werk
“Oudkomer Pasha Aimaiti is een Oeigoer- een Turks volk uit China - en heeft zelfs al een sollicitatiegesprek gehad bij een bejaardentehuis in de buurt. Ze kan daar starten met een werkstage”, gaat Tjeu enthousiast verder. “Zij heeft al eerder het verzorgende 2 diploma behaald. Door omstandigheden lukte het haar nog niet om aan een baan te komen. De werkstage via WSD is het opstapje naar (regulier) werk. Het mooie is dat de deelnemers elkaar helpen en inspireren. Laatst zei ik gekscherend tegen de deelnemers dat je besmet wordt met wie je omgaat. Daar waren ze het allemaal mee eens: ze willen allemaal meer voor zichzelf en hun gezin en doen graag dat stapje extra om dat te bereiken.”

WSD professionals in mensenwerk