Circulaire economie én het sociaal domein

Afval, één van de grootste bronnen van klimaatvervuiling. Gemeente Meierijstad heeft de ambitie om hier verandering in te brengen en bouwt aan een zo lokaal mogelijke circulaire economie. Eén van de bouwstenen daarvan is de omslag van afval naar grondstof. Het project "de Veldproef" op de Milieustraat in St. Oedenrode is daar een uitstekend voorbeeld van. Hier wordt actief bijgedragen aan meer hergebruik van materialen en producten, en nieuwe samenwerkingen en activiteiten worden gestart om de milieustraat om te vormen tot een volwaardig circulair ambachtscentrum. De extra werkzaamheden op de Milieustraat creëren diverse werkplekken en leerwerktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Minder spullen worden onnodig weggegooid en het project draagt bij aan het verminderen van afval (VANG-HHA-ambitie).

Van afval naar grondstof
Tijdens een drukbezochte kennislunch bij de Milieustraat in St. Oedenrode begin dit jaar nam Monique van den Biggelaar, Strategisch beleidsontwikkelaar Grondstoffentransitie – Circulaire economie gemeente Meierijstad, ons mee in de wereld van duurzaamheid, grondstoffen en het sociaal domein. "Het duurzame aspect is belangrijk, maar maximale werkgelegenheid creëren voor de medewerkers van sociaal werkbedrijven zoals WSD ook”, vindt Monique. Jaap Flendrie, manager werk & ontwikkeling, en Dries Mattheeuwse, rayonuitvoerder WSD groep Boxtel, deelden het praktische verhaal achter duurzaamheid en de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij riepen aanwezigen op om samen verder te bouwen aan een duurzame toekomst! Van alle spullen die naar de stort gaan, is nog een heleboel te redden, maken of hergebruiken. Maar dan moet je dat vuil wél goed sorteren. Medewerkers van WSD lieten zien hoe, bij de milieustraat in Sint-Oedenrode. En ook wat je zoal tegenkomt. Al met al een informatieve rondleiding op de werkvloer waar in de praktijk de omslag van afval naar grondstof, te zien was.

Meer weten
De eerste kennislunch in het nieuwe jaar, georganiseerd door de gemeente Meierijstad, WSD & De Kenniskompanie, was een inspirerende middag met enthousiaste bezoekers. Jong én oud, van beleidsadviseur tot milieustraatbeheerder, deelden hun kennis en ervaringen.

Kon je er niet bij zijn en wil je toch nog graag meer weten over de circulaire economie én de kansen in ons sociaal domein? Neem dan contact op met Jaap Flendrie via 06 - 10 49 90 87 of stuur een mail naar: j.flendrie@wsd-groep.nl

WSD professionals in mensenwerk