Blog Begeleiding in huis organiseren

Waarom Coppelmans begeleiding in huis wil organiseren

Werken met mensen met een arbeidsbeperking heeft verschillende voordelen. Ook Patrick Coppelmans, eigenaar van Tuincentrum Coppelmans uit Nuenen weet dat uit ervaring. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn enthousiast en loyaal. Ze hebben een positief effect op de collega’s in het tuincentrum en het is financieel gezien aantrekkelijk om hen aan het werk te hebben.” Het is echter ook noodzakelijk om mensen met een arbeidsbeperking goed te begeleiden. Omdat hij vindt dat hij daar zelf niet de juiste persoon voor is, zou Coppelmans in de toekomst graag iemand vrij maken voor de begeleiding van de mensen met een arbeidsbeperking in zijn bedrijf.

Auteur:


Patrick Coppelmans

Patrick Coppelmans

Eigenaar

Bekijk volledig profiel

“Mijn personeelsbestand bestaat uit een groep vaste medewerkers en een flexibele schil van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, weekendkrachten en stagiaires. Met name de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en de stagiaires zou ik graag meer begeleiden dan nu mogelijk is. Goede begeleiding draagt namelijk bij aan de motivatie van mensen. Per persoon zal de mate en de soort begeleiding verschillen. De ene medewerker kan een aantal verschillende taken uitvoeren en de ander wordt erg blij als hij alle producten mag prijzen. Elk mens is anders en daar hoort ook een andere vorm van begeleiding bij. Gemotiveerde en tevreden medewerkers zorgen voor een positieve vibe op de werkvloer,” aldus Coppelmans. Volgens hem is dat iets wat de klanten van het tuincentrum ook opmerken en wat hun beleving tijdens het winkelen positief beïnvloedt. “In het verleden hebben we een medewerker in de winkel gehad die een zichtbare beperking had. Die jongen was altijd vrolijk en alleen al zijn aanwezigheid toverde een glimlach op de gezichten van mijn medewerkers én klanten. Ik ben er van overtuigd dat een lachende klant een tevreden klant is.”

Toekomstdroom

Coppelmans droomt er dus van om die begeleiding te professionaliseren en in zijn eigen bedrijf te organiseren en zo meer invulling te geven aan sociaal ondernemen. “Bij een bepaalde schaalgrootte kan ik iemand (deels) vrij maken voor het begeleiden van personeel. Dan wordt het rendabel,” vertelt Coppelmans verder. Die schaalgrootte lijkt op niet al te lange termijn realiteit te worden. “Ik ben bezig met nieuwbouw. Het tuincentrum wordt een stuk groter dan het nu is. Dat gaat gepaard met personeelsuitbreiding. Zoals ik het voor me zie heb ik straks vijf à zeven medewerkers met een arbeidsbeperking in mijn bedrijf aan het werk. We moeten daarbij zorgen dat deze mensen op een plek komen te werken die bij hen past, dat ze een goede mix zijn met ons vaste personeel en dat zij op de juiste wijze begeleidt worden. Wij kunnen wat dat betreft nog veel leren van supermarkten. Zij zijn leerbedrijf en steken veel tijd in de begeleiding van personeel. Dat draagt bij aan de motivatie van de medewerkers en ik ben ervan overtuigd dat gemotiveerde medewerkers die met plezier naar hun werk gaan veel productiever zijn dan wanneer ze minder gemotiveerd zijn. Waar het uiteindelijk om gaat is dat we onder aan de streep een gezond bedrijf zijn waar we met elkaar fijn kunnen werken. Er zijn vele componenten die daar aan bijdragen. Productiviteit van de medewerkers is er daar een van en van begeleiding verwacht ik een positief effect.”

Auteur:


Patrick Coppelmans

Patrick Coppelmans

Eigenaar

Patrick Coppelmans komt uit een ondernemende kwekersfamilie. Na de middelbare... Bekijk volledig profiel

Reacties (0)

Laatste blogs

15 juli 2021

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat...


Natasja Mettler

Natasja Mettler

Begeleider/Meewerkend voorman

08 juni 2021

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze...


Elonka Huisman

Elonka Huisman

assistent-werkleider

08 juni 2021

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt...


Bernadette van Spaendonck

Bernadette van Spaendonck

productie medewerker