Hoe haal je het beste uit een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt Heras

Hoe haal je het beste uit een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt?

“Mensen met een arbeidsbeperking opnemen in je bedrijf heeft verschillende voordelen. Ze zijn ontzettend gemotiveerd, bijna nooit ziek en hun aanwezigheid heeft een positief effect op de eigen medewerkers,” vertelt Ben van Doormaal. Hij is productiemanager bij Heras in Oirschot en een groot voorstander van werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Heras biedt een uiterst compleet assortiment producten voor het beveiligen van terreinen, gebouwen en complexen. “Wij werken al 20 jaar met mensen met een arbeidsbeperking, waarvan de laatste 13 jaar bij Heras op de locatie in Oirschot. Elke detachering die we in die jaren gehad hebben, is gelukt. Mensen zijn gelukkig in hun functie, worden geaccepteerd en zijn voldoende productief. ” Werk & Participatie vroeg hem naar zijn tips om mensen met een arbeidsbeperking succesvol aan het werk te houden en het beste uit hen te halen.

Auteur:


Ben van Doormaal

Ben van Doormaal

Bedrijfsleider productie

Bekijk volledig profiel

“Een succesvolle match begint bij Heras nog voordat we gaan werven,”begint Ben zijn verhaal. “Om te achterhalen wat voor iemand we nodig hebben, kijken we niet naar functies maar naar taken. Samen met de accountmanager van WSD maken we een ronde over ons terrein, kijken we naar hoe het proces er uitziet en wat we werkelijk doen en inventariseren we welke taken uitgevoerd zouden kunnen worden door een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zijn er werkzaamheden die we kunnen splitsen of vereenvoudigen? Zijn er deeltaken die we bij medewerkers weg kunnen halen en samen tot een nieuwe taak kunnen formeren? Door samen op deze manier naar de mogelijkheden te kijken (dit wordt ook wel jobcreation en functiecreatie genoemd) zie je meer dan wanneer je de inventarisatie alleen doet. Iemand van buiten je bedrijf kijkt daar toch anders naar. Het is ook niet zo dat we in zo’n ronde alleen de eenvoudige of repeterende werkzaamheden noteren. Ingewikkelde werkzaamheden kunnen we geschikt maken voor de toekomstige medewerkers. Aan het einde van de ronde hebben we compleet overzicht van de verschillende taken. Daarmee kan de selectie starten.”

Wie doet de selectie?

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden vanuit verschillende instanties aangeboden aan werkgevers. “Onze ervaring is dat een match niet alleen slaagt als de medewerker de taken uit kan voeren. Minstens net zo belangrijk is het dat hij of zij bij ons bedrijf en de bedrijfscultuur past. WSD houdt er rekening mee dat de mensen passen bij onze no nonsense-cultuur. Ook weten zij dat mensen bij ons een kans krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Dat maakt de selectie anders dan wanneer je alleen naar het uitvoeren van taken kijkt. Daarom adviseer ik anderen om de selectie uit te laten voeren door een partij die je bedrijf kent. Heras wil steeds verder verbeteren. Daar hebben we een goede mix van mensen voor nodig. WSD weet dat en houdt daar in haar selectie rekening mee. Mede daardoor zijn de matches tot nu toe altijd geslaagd.”

Behandel de medewerker als eigen personeel

Wanneer uit de geselecteerde kandidaten een keuze gemaakt is, en de formele zaken geregeld zijn, kan de medewerker beginnen. Ben: “Informeer de medewerkers op de werkvloer voordat hij begint over zijn komst. Spreek verwachtingen uit. Niet alleen naar de werkleider maar ook naar het bedrijf dat de medewerker begeleidt en de medewerker zelf. Door dit te doen vergroot je de acceptatie op de werkvloer. Wij behandelen de nieuwe medewerker bij Heras niet anders dan de andere medewerkers. Hij krijgt geen privileges omdat hij een beperking heeft en als hij onacceptabel gedrag vertoont dan grijpen we in. Anderzijds worden de medewerkers met een arbeidsbeperking, die ondanks dat ze gedetacheerd zijn, ook uitgenodigd voor personeelsfeesten en zijn ze bij werkoverleggen.


Door de gelijke behandeling scherm je de nieuwe medewerker niet af van de groep en vergroot je het vertrouwen van je eigen medewerkers in de keuze die gemaakt is om met mensen met een arbeidsbeperking te werken. Inmiddels zijn onze medewerkers hier aan gewend en vertonen ze meer geduld dan in de beginjaren. Omdat we de mensen met de beperking serieus nemen, voelen ze zich goed en gewaardeerd. Dat zal uiteindelijk de kwaliteit en de productiviteit ten goede komen. Dat vraagt wel om geduld en tijd. Denk niet dat de arbeidsproductiviteit na een jaar honderd procent is. Maar medewerkers die zich fijn en veilig voelen op het werk worden binnen twee à drie jaar echt handiger in hun werk.”

Medewerkers kunnen meer dan je denkt

Er wordt nogal eens gedacht dat medewerkers van WSD alleen eenvoudige, repeterende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Maar ze kunnen veel meer. “De meeste mensen met een arbeidsbeperking kunnen meer dan in eerste instantie gedacht wordt. We hebben hier een jongen werken die, toen hij hier kwam, niet tegen veranderingen en prikkels kon. Nu heeft hij, denk ik, het meest afwisselende werk van iedereen. Hoe dat kan? De betreffende jongen bleek gevoel voor techniek te hebben maar er werd altijd gedacht dat hij dat niet kon. Door in hem te investeren en hem de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen, blijkt hij nu heel veel te kunnen. Hij demonteert bijvoorbeeld ingewikkelde machines en bestuurt de vorkheftruck. Besteed tijd en aandacht aan de mensen en kom er achter waar interesses liggen en wat ze nog meer zouden kunnen.”

Werk aan een goede relatie met het SW-bedrijf

Ben geeft aan dat een goede werkrelatie met WSD belangrijk is. “Als je open en eerlijk met het sociaal werkbedrijf communiceert, zal je de juiste kandidaten aangeboden krijgen. Door de goede relatie tussen Heras en WSD zal WSD altijd eerlijk zijn over de capaciteiten van de beschikbare medewerkers en dan kan het zijn dat deze mensen het geboden werk niet kunnen en we dus geen nieuwe collega krijgen. De open en eerlijke relatie wordt ook gezien door de medewerkers op de werkvloer. Zij krijgen niet te maken met nieuwe collega’s vanuit WSD die het werk niet aankunnen of die niet in het bedrijf passen. Anderzijds moeten wij ook reëel en eerlijk zijn over de mogelijkheid om werk op te splitsen of te vereenvoudigen. Als dat niet gaat, heb je er niks aan om er toch een medewerker aan te zetten. Je kunt de mensen daar onnodig mee beschadigen en dat is niet de bedoeling. We moeten zorgvuldig met ze omgaan.”

Auteur:


Ben van Doormaal

Ben van Doormaal

Bedrijfsleider productie

Ben van Doormaal was productieleider en eindverantwoordelijk bij Heras. Hij... Bekijk volledig profiel

Reacties (2)

Peter Langedijk

Ik ben het met Hans Engels eens. Dit is een mooi voorbeeld voor hoe het ook kan. Ik zou willen toevoegen dat we er ook voor moeten zorgen dat mensen met een beperking op de arbeidsmarkt de kans geven om ook voor zichzelf na te gaan wat hun mogelijkheden en beperkingen zijn op de werkvloer. Voor een volledige participatie moet je naar mijn idee ook uitgaan van de persoon zelf. Er mag geinvesteerd worden in tools die er voor zorgen dat mensen zelf gaan nadenken over mogelijkheden. En hen een extra handje helpen op de werkvloer waarbij ze zelf de regie hebben.

Hans Engels

goed om te lezen dat er in Oirschot zo met onze mensen met een arbeidsbeperking wordt omgegaan. Een goed voorbeeld doet volgen.

Hans Engels
voorzitter van de WMO Adviesraad in Oirschot

Laatste blogs

15 juli 2021

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat...


Natasja Mettler

Natasja Mettler

Begeleider/Meewerkend voorman

08 juni 2021

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze...


Elonka Huisman

Elonka Huisman

assistent-werkleider

08 juni 2021

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt...


Bernadette van Spaendonck

Bernadette van Spaendonck

productie medewerker