3b2f595e2b

Flexwerken in de sociale werkvoorziening: vloeken in de kerk?

Mijn eerste opdracht ruim 3 jaar geleden bij WSD in de functie van Accountmanager Industrie was: Ga op zoek naar structureel werk met een sterk repeterend karakter, weinig omringende zorg en geschikt voor een grote groep productiemedewerkers die veelal zittend hun werk verrichten. Een hele mond vol, maar vol goede moed ging ik aan de slag. De acquisitietocht kon beginnen. Ik had er zin en vertrouwen in! In de markt kwam ik echter een andere behoefte tegen: flexwerken.

Auteur:


Jacqueline Musters

Jacqueline Musters

Accountmanager

Bekijk volledig profiel

Wat schetste al snel mijn verbazing? Er waren genoeg bedrijven en instellingen die ons bedrijf een warm hart toedroegen, maar er was weinig tot geen structureel eenvoudig werk! Bedrijven werken steeds meer ordergestuurd en minder op voorraad. Bijna elke dag hoorde ik: “We willen graag met WSD samenwerken, maar dan voor een periode van 3 à 4 weken. In onze piekperiodes kunnen we wel wat extra handjes gebruiken, maar ik heb nog nooit met jullie medewerkers gewerkt. Wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet?” Veel onbekendheid dus over de arbeidscapaciteiten van onze medewerkers. Voor mij was dat een trigger om het anders aan te pakken…

De klant wil flexibiliteit

Ik dacht: dit kan en moet anders. Ik wil niet altijd ‘Nee’ verkopen en er zijn absoluut medewerkers bij WSD die wel verschillende werkzaamheden kunnen en willen doen. Niet iedereen natuurlijk, maar het is de moeite waard om het te onderzoeken. Gelukkig liepen enkele zeer gewaardeerde collega’s van WSD ook al langer met dit idee rond en is zo’n 2 jaar geleden de flex-afdeling ‘DURF’ (Doorstroom, Uitstroom, Rotonde, Flex) geboren. Draagkracht dus vanuit de interne organisatie voor een prachtig flexibel werk-initiatief.

We zijn 2 jaar geleden begonnen met zo’n 20 gemotiveerde medewerkers die volmondig ´Ja´ gezegd hebben tegen flexwerk en de voorwaarden om in een flexgroep te kunnen en mogen werken. Allen zijn zorgvuldig geselecteerd door de werkleiders vanuit diverse afdelingen binnen WSD. Inmiddels is de DURF-afdeling uitgegroeid tot een groep van zo’n 50 medewerkers en nog steeds groeiende! En werken kunnen ze! Van stekwerk in een kwekerij tot productiewerk in een drukkerij, chocolaatjes inpakken, saté prikken, knuffels controleren, kledinglabels aanbrengen, kadoboekjes scannen en inpakken, kleding stickeren en labelen etc. Van superleuk tot minder leuk werk maar de klus wordt, zonder gemopper, geklaard op de werkvloer bij de klant.

De DURF-medewerkers springen soms ook bij om hun collega’s die beschut werken te helpen. Bijvoorbeeld als het om grote partijen gaat en een deadline onder druk komt te staan. Dus zowel binnen als buiten WSD zijn deze medewerkers broodnodig!

Succesfactoren en aandachtspunten

Wat bepaalt het succes van het inzetten van de DURF-afdeling bij bedrijven?
-wederzijdse verwachtingen managen bij zowel het bedrijf als de medewerkers;
-goede begeleiding op de groep, men kent elkaar en werkt vaker met elkaar;
-leiding altijd aanwezig bij de opstart van een nieuw project;
-durven werken: soms werksoorten aanpakken die we nog nooit gedaan hebben als try-out;
-duidelijke tariefafspraken;
-binnen 24 uur antwoord op de flexvraag;
-altijd evaluatie bij de klant: wat ging er goed of minder goed?

Ook zijn er aandachtspunten waar we rekening mee moeten houden:
-flexwerken is niet voor iedereen geschikt;
-soms vergeten werkgevers dat we werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt/ beperking en worden we vergeleken met een regulier uitzendbureau.
- werkgevers leggen de link nog niet automatisch tussen WSD en flexwerken

Mensen met een arbeidsbeperking kunnen flexwerken!

Flexwerken in de sociale werkvoorziening kan succesvol zijn mits de omstandigheden goed zijn voor onze medewerkers. We hebben de DURF-afdeling afgelopen twee jaren bij verschillende werkgevers aan het werk gehad. Werkgevers zijn vooral verrast dat onze medewerkers het werk zo snel onder de knie hebben. Bovendien is de interactie met hun eigen personeel vaak positief. Omdat de vraag naar flexwerkers momenteel zo groot is, ben ik zelf afgestapt van het idee om te zoeken naar structureel, repeterend, eenvoudig productiewerk. Meerdere malen flex bij dezelfde werkgever is in mijn optiek ook structureel!

P.S. Ondertussen ben ik nog wel op zoek naar repeterend structureel werk voor onze medewerkers van onze afdeling beschut werken. Ik daag iedereen die ervan overtuigd is dat repeterend werk nog wel te vinden is in onze regio uit om contact met mij op te nemen. We doen er onze medewerkers die beschut binnen werken in Boxtel, Schijndel en Vught namelijk een enorm plezier mee. Zij willen dit werk graag doen!

Auteur:


Jacqueline Musters

Jacqueline Musters

Accountmanager

Jacqueline Musters is accountmanager bij WSD. Zij is altijd gedreven... Bekijk volledig profiel

Reacties (1)

Annemarie Heijs

Goed werk Peter.Diit is echt uitgaan van capaciteiten van een persoon en niet van een algemene doelgroep. Succes met voortzetting en uitbouwen.

Annemarie Heijs

Laatste blogs

15 juli 2021

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat...


Natasja Mettler

Natasja Mettler

Begeleider/Meewerkend voorman

08 juni 2021

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze...


Elonka Huisman

Elonka Huisman

assistent-werkleider

08 juni 2021

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt...


Bernadette van Spaendonck

Bernadette van Spaendonck

productie medewerker