WSD Ecotap 5749 verkleind

De uitspringkrachten van Ecotap

Ecotap in Boxtel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Kees van Bergen, één van de eigenaren van Ecotap, wil graag iets blijvends nalaten in een wereld waar het vooral om winst maken gaat. Natuurlijk is winst voor hem belangrijk, maar hij wil ook graag mensen een kans geven die vaak die mogelijkheid niet krijgen en heel veel te bieden hebben. Daarom heeft hij met name mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Werk & Participatie sprak met Kees over zijn bedrijf en zijn bijzondere personeelsbeleid.

Auteur:


Kees van Bergen

Kees van Bergen

Eigenaar0411 210 210

Bekijk volledig profiel

Ecotap is bovenal bekend om de oplaadpunten voor elektrisch vervoer. Daarnaast zijn er nu ook andere producten in ontwikkeling. Zo is het bedrijf bezig met speciale elektriciteitskastjes voor op de markt en met bankjes met zonnepanelen en stopcontacten zodat bijvoorbeeld laptops en telefoons opgeladen kunnen worden. Kees ziet het bedrijf, door bezig te zijn met duurzaamheid, als een manier om iets goeds voor de wereld te doen. Ecotap staat niet alleen voor duurzaamheid maar het bedrijf is ook een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Want toen Kees zag dat mensen niet door sollicitatierondes komen omdat zij bijvoorbeeld diabetes hebben werd het hem duidelijk dat hij dat bij Ecotap anders wilde aanpakken. “Mijn generatie heeft de wereld verpest, dat vind ik echt, en op deze manier kan ik de wereld iets beter maken. En dat wil ik doen met bijzondere mensen.”

De warme deken van Ecotap

Bij Ecotap hebben ze het niet over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar over uitspringkrachten. Er wordt niet naar de eventuele beperkingen van mensen gekeken, maar juist naar hun talenten en kwaliteiten. Ze hebben bij Ecotap ervaren dat als je mensen de ruimte geeft zich te ontwikkelen, zij vaak opbloeien en dan heel veel blijken te kunnen. Daarom worden zij uitspringkrachten genoemd.

De mensen die Ecotap aanneemt hebben één ding gemeen; ze wíllen allemaal erg graag. En dat is wat Kees belangrijk vindt. Ecotap kijkt naar de mogelijkheden die mensen hebben, naar hun talenten. “Een CV gaat over het verleden, en dat boeit mij niet. Het gaat om de toekomst”, zegt Kees. Bij een sollicitatiegesprek gaat het hem in eerste instantie om het karakter van de sollicitant. Ook de twee maanden proeftijd gaan hem niet om de vaardigheden van de nieuwe medewerker, maar om het karakter. Iemand moet zich willen ontwikkelen en de drive hebben om te werken. Kees wil er van tevoren van overtuigd zijn dat iemand blijft. “Wil iemand echt? Daar gaat het om.”

Wanneer iemand aangenomen is loopt de nieuwe werknemer eerst een dag met Kees mee, zodat hij een beeld krijgt van hoe de nieuwe collega werkt en wat hij kan. “Dan gaat de warme deken van Ecotap eroverheen”, zegt Kees. Ecotap geeft mensen de ruimte om te groeien. Collega’s helpen de nieuwe kracht met het ontwikkelen van zijn vaardigheden. Kees laat het dan los. Niet voor niets werkt iedereen in één grote open ruimte, zo kunnen de collega’s elkaar makkelijker helpen. “We hanteren geen baasje-knechtje-manier, dat is de ouderwetse manier”, zegt Kees. “Hier is geen controle van bovenaf, maar een helpende controle.” Kees omschrijft zijn personeel en zijn bedrijf als ‘passievol, ruimdenkend en begripvol’. “Het gaat om respect voor elkaar, meer is het niet.”

Uitspringkrachten

Zoals Kees erover vertelt lijkt het of hij iedereen aanneemt. “Maar natuurlijk neem ik niet iedereen aan. Iemand moet wel passen in de dynamiek van het bedrijf. Iemand die om wat voor reden dan ook een laag energieniveau heeft past niet in het team dat energiek en dynamisch is”. Ecotap heeft een gigantische poel om mensen uit aan te nemen. Ook 55-plussers, die nog moeilijk aan een baan komen, vallen in de categorie mensen die het bedrijf in dienst neemt. Want vrijwel iedereen die bij Ecotap werkt is een uitspringkracht. Zo werkt bijvoorbeeld een oud directeur van Nike naast iemand die misschien autistisch is, of een arm mist. Ze werken naast elkaar, met elkaar en tonen begrip voor elkaar. “Het is helemaal geen moeilijk verhaal,” zegt Kees, “het is eigenlijk allemaal heel logisch.”

Kees ziet mensen groeien in het bedrijf. Mensen krijgen meer zelfvertrouwen en het beeld dat ze van zichzelf hebben wordt positiever. Dit zelfvertrouwen is echter nog zeer kwetsbaar. Wanneer een aan de Participatiewet gekoppelde loonwaardebepaling laag uitvalt, verdwijnt het zelfvertrouwen dat de werknemer opgebouwd heeft zichtbaar. Het zelfbeeld van een werknemer wordt meteen weer negatiever. “Vreselijk vind ik dat”, zegt Kees.

Groei

Zijn missie iets bij te dragen aan de wereld lijkt Kees goed te lukken. Hij faciliteert met Ecotap elektrisch vervoer door oplaadpunten te maken en doet dat met mensen die graag werken, maar daar niet altijd de mogelijkheid voor hadden. Kees verwacht dat Ecotap de komende jaren nog flink zal groeien. Naast dat hij filialen in het buitenland wil openen, zal ook de productie gaan groeien. Ecotap is zoals vermeld met een uitbereiding van het productportfolio bezig. Deze ontwikkelingen zullen dan ook met een personele groei gepaard gaan. Deze groei wil hij kunnen blijven invullen met uitspringkrachten. Zijn droombeeld is het sociale aspect van zijn personeelsbeleid vast kunnen houden en dan hard op verkoop kunnen inzetten. Hij noemt zichzelf dan ook een VVD’er met een SP-hart.

Auteur:


Kees van Bergen

Kees van Bergen

Eigenaar0411 210 210

Kees van Bergen is samen met Peter van der Putten... Bekijk volledig profiel

Reacties (2)

Ton Bolwerk

Een mooie verhaal, en hoop dat je nog veel medewerkers met een beperking, en vooral 55 plus , diepongelukkig een mooie kans en een baan kunnen vinden.
Ton Bolwerk

Ben Geerts

Een mooi verhaal Kees......een van de Kees die ik nog ken. Ik ben ervan overtuigd dat jij met jouw drive , passie en kennis ook van Ecotap weer een prachtig bedrijf maakt....samen met je medewerkers...veel succes..
Eeen oude bekende pomobediende..haha

Laatste blogs

15 juli 2021

Als werk en privé uit balans zijn, vraagt dat veel van je. Het overkwam Natasja Mettler. Tot ze besloot dat...


Natasja Mettler

Natasja Mettler

Begeleider/Meewerkend voorman

08 juni 2021

“Heb je me zien dansen?” Elonka Huisman stapt vrolijk de entreehal van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel binnen. Ze...


Elonka Huisman

Elonka Huisman

assistent-werkleider

08 juni 2021

Als productiemedewerker loopt Bernadette van Spaendonck (53) vier dagen per week de werkplaats op van WSD in Boxtel. Trots vertelt...


Bernadette van Spaendonck

Bernadette van Spaendonck

productie medewerker